Asuntoministerin mitta tuli täyteen

Tietoa kirjoittajasta Mikko Kortelainen
Toimittaja, mikko.kortelainen@sanoma.com, Twitter: @toimittaja1
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Asuntoministeri Krista Kiuru kertoi kunnallisvaalien aattopäivänä tiedotteella, että hän haluaa valtion rakennuttamaan Helsingin seudulle kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja. Käytännön työn tekisi valtion omistama Kruunuasunnot Oy. Tiedotteesta voi tehdä vaalitaktisen ajoituksen lisäksi sen johtopäätöksen, että ministerin mitta on tullut täyteen.

Kiuru on sitoutunut niin voimakkaasti tavallisten ihmisten vuokra-asuntotuotannon kasvattamiseen, että hänen uskottavuutensa on jo vakavasti uhattuna. Jotain on pakko tehdä. Mainospuheet kohtuuhintaisen tuotannon lisäämisestä eivät auta, jos kylmät numerot puhuvat toista. Aran tilasto kertoo, että tänä vuonna on aloitettu syyskuun loppuun mennessä 695 normaalin Ara-vuokra-asunnon rakentaminen. Koko vuoden saldoksi tulee yksi koko tämän vuosituhannen matalimmista lukemista. Pahiten kohtuuhintaisten asuntojen puute kärjistyy Helsingin seudulla.

Kiurun päätöksen taustalla on, että Ara-tuotannon rakentaminen on jäänyt yhä enemmän kuntien vastuulle. Isot, yleishyödyllistä toimintaa varten perustetut yhtiöt ovat sanoutuneet valtaosin irti nykyehdoin toteutettavasta sosiaalisesta tuotannosta. Asuntoministerin maanittelut eivät ole tehonneet. Kiuru perusteleekin valtion puuttumista peliin sillä, että asuntopulan ratkaisuun ei tunnu löytyvän muita toimijoita.

Valtion osallistuminen asuntorakentamiseen edellyttää vielä, että hallitus hyväksyy Kiurun esityksen. Sen jälkeen on ratkaisevaa, miten suurella volyymilla Kruunuasunnot ryhtyy asuntoja rakennuttamaan. Toiminnan on oltava riittävän suurta tai muuten asuntoministerin yritys jää pelkäksi demarien vaalitempuksi.

Tämän vuoden osalta on jo selvää, että normaalien vuokra-asuntojen 2 500 asunnon aloitustavoite jää pelkäksi haaveeksi. Asuntoministerin esikunnasta todettiinkin, että tämä vuosi on jo menetetty ja paukut kohdennetaan ensi vuoteen. Luultavaa on, että normaaliin vuokratuotantoon kaavailtuja varoja siirretään loppuvuonna asumisoikeusasuntojen rakentamiseen. Se onnistuu asuntoministerin päätöksellä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Asuntoministerin mitta tuli täyteen”

Vastaa