Kauppalehdessä julkaistiin vihapuheita virolaisrakentajista

Tietoa kirjoittajasta Seppo Mölsä
Toimituspäällikkö, seppo.molsa@rakennuslehti.fi, Twitter: @SeppoMls
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Kauppalehden verkkosivut täyttyivät 16.8. vihapuheista, joiden kohteena olivat virolaiset työmiehet. Heidät leimattiin nimettömiin lähteisiin viitaten syypäiksi suomalaisen rakentamisen laatuvirheisiin.

Virolaiset leimattiin vastuuttomiksi hometalojen tekijöiksi. ”Heitä pidetään kovassa arvossa, koska he vähät välittävät kuivumisajoista vaan laittavat märkää märän päälle”, väitettiin nimettömien lähteiden kautta.

Suomalaiset joutuvat Kauppalehden mukaan kouluttamaan ”umpimetsästä tulleita” virolaisia, kun nämä eivät osaa edes käyttää työkaluja.

Venäläisetkin saivat osansa haukuista. Rikkaat venäläiset Suomen sisällä ja rajan toisellakin puolella kuulemma tuntevat oman väkensä kyvyttömyyden niin hyvin, että tarjouksissa voi olla kissankokoisin kirjaimin, että on käytettävä vain suomalaista työvoimaa. Suomalaisille tilaajille sen sijaan kuulemma kelpaavat halpistekijät ”Udmurtian umpimetsistä”.

Kimmokkeen kirjoitukselle oli antanut SRV:n toimitusjohtaja Jukka Hienonen, joka oli todennut yhtiönsä tulosinfossa, että ilman virolaisia käytännössä mitään kohdetta ei voida enää rakentaa.

Yhden nimettömänä esiintyneen rakennusmiehen mukaan SRV oli lähettänyt alan kouluihin viestin, että koulunkäynti ei kannata, sillä suomalaisille ei ole töitä. ”Työmailla on sähkömiehinä sikopaimenia Kohtla-Järven takaa ja hometaloa tulee tuubista ulos.”

SRV saikin haukkuja juttua seuranneissa nettikommenteissa. Yhden kirjoittajan mukaan EK:n puheenjohtaksi on valittu oman maan riistäjä suomalaisen rakennustyöntekijän näkökulmasta. Hänen mukaansa SRV tulee sanoista ”suomen ryssät ja virolaiset”.

Kauppalehden juttu herättää varmaan keskustelua rakentamisen laadusta. Tärkeän asian olisi kuitenkin voinut nostaa esiin ilman rasistissävyistä vihapuhettakin. Omat kädet puhtaaksi pesemällä ja muita haukkumalla ei saa mitään rakentavaa aikaan tässäkään asiassa.

Onneksi sentään ainakin yhdessä Kauppalehteen lähetetyissä kommenteissa kyseenalaistettiin tällaiset pelkkään kansallisuuteen pohjautuvat leimat ja panettelut. Niiden lähteeksi epäiltiin jotain punaniskaista pitkäaikaistyötöntä ennemmin kuin rakentamisen ammattimiestä. ”30 vuoden kokemuksella rakennusalasta ja yrittämisestä voin sanoa että ne virolaiset kenen kanssa minä olen työskennellyt pesevät mennen tullen suomalaiset virkaveljensä sekä nopeudessa, ahkeruudessa, motivaatiossa että laadussa.”

Jos kommenteissa umpimetsän tilalle vaihtaisi Afrikan viidakon ja puhuisi, että mustan Afrikan miehet eivät osaa käyttää länsimaisia työkaluja ja moittisi vielä, että heidän sikopaimenensa tulevat tänne tekemään homekouluja,  niin pian saisi vähemmistövaltuutetun kimppuunsa ja kengän kuvan takamukseensa. Jostain syystä virolaisia saa meillä kohdella samalla tavalla alentuvaisesti kuin ruotsalaiset kohtelivat suomalaisia 1960-1970-luvuilla. ”En finne igen” ja ”Finnjävel” sanottiin silloin, kun haettiin syyllisiä.

Ne suomalaisrakentajat, jotka syyttävät homekouluista virolaisia, unohtavat, että pääosa homekouluista on tehty 1970-1990-luvuilla, jolloin Suomessa ei ollut ulkomaista työvoimaa. Jos joitakin pitää niistä siis syyttää, niin sitten suomalaisia työmiehiä, mutta samalla myös supisuomalaisia työnjohtajia, suunnittelijoita ja tilaajia.

Tämäkin syyttely on kuitenkin kohtuutonta, koska valtaosa heistä on tehnyt parhaansa ja monet ongelmat ovat syntyneet tai pahentuneet huolimattoman ylläpidon ja laiminlyötyjen korjausten seurauksena.

Eräs sanavalmis rakentaja sanoi vuosia sitten, että suurin homeongelma on korvien välissä. Tietyllä tavalla hän oli tässä oikeassa. Homeiset asenteet ainakin ovat tiukassa. Syyllisten sijaan meidän pitäisi keskittyä syiden hakemiseen. On valitettavaa, että suomen kielessä nuo sanat koetaan lähes synonyymeiksi.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Kauppalehdessä julkaistiin vihapuheita virolaisrakentajista”

  1. Huonoa journalismia Kauppalehdeltä. Heitetään nimettömiä väitteitä virolaisista antamalla puolustukselle minkäänlaista puheenvuoroa. Kuka tahansa voi väittää mitä tahansa. Rakentamisen laatukeskustelu on todella laadutonta, jos jutut ovat tällaisten puskan takaa huutojen varassa.

    Virolaisrakentajien laadussa on varmaan huomautettavaa niin kuin kaikkien rakentajien. Ensin pitäisi tuoda kuitenkin esiin faktoja ja vasta sen jälkeen johtopäätöksiä ja mielipiteitä. Voisiko joku tilaaja verrata, onko hänen kohteissaan näkynyt eroja suomalaisrakentajien ja virolaisrakentajien välillä ja ovatko erot systemaattisia vai satunnaisia ja mitä niistä voisi oppia.

Vastaa