Kiinalaiset rakentavat Stockmannia

Tietoa kirjoittajasta Mikko Kortelainen
Toimittaja, mikko.kortelainen@sanoma.com, Twitter: @toimittaja1
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Kiinalaiset kivimiehet nousivat muutama vuosi sitten otsikoihin, mutta muuten kiinalaisia ei vielä näy suomalaisilla rakennuksilla. Itärajan takana on toisin. Esimerkiksi Stockmannin Pietariin rakennuttaman Nevsky Centre -kauppakeskustyömaan tuhannesta työntekijästä 700 on kiinalaisia. Pääurakoitsijana toimii Kiinan valtion omistama rakennusliike OOO Kitai Stroi. Se on Skanskaakin isompi rakennusliike.

Marraskuussa valmistuvan Stockmannin työmaalla on silmiinpistävää työntekijöiden suuri määrä. Ja lisää toivotaan loppurutistuksen tekemiseen, kertoo hanketta Stockmannin puolelta valvovan Pöyry Contruction Managementin Jouni Keisala.

Kiinalaiset rakentavat myös suurta asuntoaluetta Baltian Helmeä, jonne he ovat pyytäneet SRV:tä kumppanikseen suunnittelemaan ja rakentamaan kauppakeskusta.

Suomalainen grynderi voi vain uneksia kiinalaisen kaltaisista halvoista työntekijöistä. Keisalan mukaan yritys laskuttaa kiinalaisesta työntekijästä keskimäärin 6 euroa tunnilta. Siitä voi jokainen arvioida, paljonko lopulta päätyy itse työmiehen palkkapussiin. Sillä palkalla kannattaa tehdä ostokset ydinkeskustan Nevski Prospektin sijasta Pietarin laitakaupungilla.

”Täällä ei ole ammattiliittoja, jotka huolehtisivat vierastyöläisten palkoista”, Keisala sanoo.

Lemminkäinen maksaa Pietarin Alexandrian asuntotyömaalla noin tuhannen euron kuukausipalkkaa työmiehilleen. Se on suurin piirtein tuplasti siihen verrattuna, mitä keskiverto pietarilainen ansaitsee. Kohtuullisen hyvän palkan lisäksi suomalaiset rakennusliikkeet ovat arvostettuja työnantajia siksi, että ne myös maksavat palkat ajallaan.

Kiinalaisten työluvat ovat kunnossa. Sama koskee Venäjällä todella paljon työskenteleviä turkkilaisia. Paljon suurempi ongelma Pietarissa ovat lukemattomat laittomat työntekijät entisen Neuvostoliiton eteläosista. He ovat täysin työnantajan ja poliisin mielivallan armoilla. Yksi seuraus siirtotyöläisvirrasta on, että Pietariin suunnitellaan uusia moskeijoita.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kiinalaiset rakentavat Stockmannia”

Vastaa