Kiuru ylitti odotukset

Tietoa kirjoittajasta Mikko Kortelainen
Toimittaja, mikko.kortelainen@sanoma.com, Twitter: @toimittaja1
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Kehysriihen asuntopoliittinen paketti ylitti odotukset. Pääkaupunkisedun tuotannon tuntuva kasvattaminen ei tapahdu hetkessä, mutta ongelman helpottamiseen tarjotaan nyt kuitenkin iso nippu työkaluja. Tavoitteena on tukien lisäämisen ja kilpailun tehostamisyritysten ohella vaikuttaa myös asuntorakentamisen kalleuteen. Lupaava alku on, että esteettömyysmääräyksiä uskalletaan määräaikaisesti järkevöittää.

Asuntoministeri Krista Kiuru sai läpi ehdotuksensa siitä, että valtion omistama Kruunuasunnot (A-Kruunu Oy) ryhtyy rakennuttamaan kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja Helsingin seudulla. Valtio pääomittaa yhtiötä 30 miljoonalla eurolla ja tämän rahan turvin tavoitellaan vielä tämän hallituskauden aikana 1·500 asunnon tuotantoa. Yhtiölle luvataan tontteja valtiolta ja sen omistamilta yhtiöiltä. Tästä lupauksesta on pidettävä kiinni, vaikka Kiuru vieritti tiedotustilaisuudessa vastuuta tonteista myös kuntien kontolle.

Isot vuokrataloyhtiötkin saivat toiveitaan läpi, kun pitkän korkotuen rinnalle luodaan 20 vuoden korkotukilainamalli. Välimallin kaltaista avointen ovien päivää ei kuitenkaan ole luvassa, sillä näiltäkin asunnoilta edellytetään sosiaalista asukasvalintaa ja omakustannusvuokraa. Tukipaketille onkin tyypillistä, että Kiuru on pitänyt sosiaalisuuden vaatimuksista kiinni, vaikka on ottanut intressiryhmiltä tulleita toiveita huomioon. Esimerkiksi yleishyödyllisyyslainsäädännön keventäminen rajataan uudistuotantoon. Rajoituksista vapautuvat asunnot voidaan siirtää jatkossa yleishyödyllisen yhteisön ulkopuolelle heti kun kutakin kohdetta koskevat rajoitukset päättyvät.

Pääkaupunkiseudun MAL-sopimus on ollut tähän asti lähes pelkkä hienojen tavoitteiden kokoelma. Nyt Kiuru lupaa asiaan muutosta vaatimalla kunnilta tavoitteisiin sitoutumista sanktioiden uhalla. Liikenneinvestointeihin ei tipu valtion rahaa, jos kunnat luistavat sopimuksen asunto- ja kaavoitustavoitteista.

Normitalkoiden anti on rajoittunut tähän saakka lähes pelkästään siihen, että se on työllistänyt byrokraatteja. Asuntopoliittinen paketti antaa viitteitä paremmasta. Asuntorakentamisen kalleuden kannalta puututaan yhteen ydinkysymykseen, kun kuntia vaaditaan arvioimaan asemakaavaratkaisujen ja rakentamisen liittyvien ohjeiden ja määräysten kustannusvaikutukset.

Asukkaiden ja rakentajien kannalta on tärkeää, että paketin linjaukset viedään nopeasti käytäntöön. Muuten asuntokurjuus ei helpota.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kiuru ylitti odotukset”

Vastaa