Töihin on palattu kesälomien jälkeen verrattain hämmentyneissä tunnelmissa. Syynä on tietysti koronakriisin jatkuminen. Vielä kesän alussa näytti, että rokotusten ansiosta alkavasta syksystä tulisi jo viime syksyä normaalimpi, ja monilla työpaikoilla valmistauduttiin puolentoista vuoden etätyöputken jälkeen palaamaan takaisin läsnätyöhön. Samalla esimerkiksi rakennustyömailla oltaisiin päästy lähemmäs aiempia toimintatapoja.
Toisin näyttää nyt käyvän. Roihahtaneiden tartuntamäärien vuoksi ainakin loppukesä ja ehkä alkusyksykin edetään todennäköisesti edelleen koronavaihteella.
Uudet tautitapaukset eivät ole kuormittaneet terveydenhuoltoa samalla tavalla kuin esimerkiksi viime talvena, mikä on erinomainen asia. Yhä kyse on kuitenkin piinallisesta ja usein pitkästä taudista, ja työpaikoille runsaat tartuntamäärät tuovat ongelmia. Tautikierteet eri puolilla yhteiskuntaa voivat vaikeuttaa töiden tekemistä ja vaatia taas uudenlaisia poikkeusjärjestelyjä – se ei ole työntekijöille eikä työnantajille helppo paikka.
Korona-ajan jälkihoidossa tarvitaan siis vielä pitkään malttia ja järkevää suunnittelua paluusta työpaikoille. Työntekijöiden ja työnantajien yhteispeli on olennaisen tärkeää, jotta lähitulevaisuuden työelämä sujuisi hyvin.
Jo pelkkä tulo työpaikalle voi olla kriisin paikka kotikuukausien jälkeen. Työntekijät ja esihenkilöt palaavat vääjäämättä muuttuneina takaisin yhteen. Aikaa kannattaakin nyt käyttää tulevaisuuden suunnitteluun ja pohtia, mitä korona-ajan työjärjestelyistä käytetään myös jatkossa.
Rakennuslehden kesäkuussa lukijapaneelilleen tekemän kyselyn perusteella etätyö on tullut jäädäkseen rakennusalalle niissä ammateissa, joissa se on mahdollista. Kyselyyn vastanneista viidennes haluaisi olla jatkossakin pääsääntöisesti etätöissä. Kolmannes haluaisi olla läsnä työpaikalla, ja saman verran vastaajista toivoi voivansa työskennellä yhtä paljon etänä ja läsnä. Loput vastaajat kertoivat, että etätyö ei ole mahdollista.
Seuraavat viikot ovat tärkeitä kaikilla työpaikoilla. Työkaverit kannattaa huomioida tavallistakin paremmin, ja organisaatioiden pitää virittää yhteiset, selkeät toimintatavat, joiden avulla kaikki pysyvät tuottavasti ja hyvinvoivina mukana työyhteisöissä.
Tätä artikkelia ei ole kommentoitu
0 vastausta artikkeliin “Millaisena palataan työpaikalle?”