Miten ratkoa rakentamisen tulosongelmat?

Tietoa kirjoittajasta Tapio Kivistö
Päätoimittaja, tapio.kivisto@sanoma.com
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Viime vuosi todennäköisesti huipensi rakennusalan kuuman noususuhdanteen. Rakennusliikkeiden tuloksista sitä ei huomaa. Rakennuslehden perinteisen Suurimmat-selvityksen perusteella suurimpien rakennusliikkeiden tulokset matavat edelleen kovin matalalla.

Suurimmat-listauksen top 15:ssä peräti neljän yhtiön liiketulos jäi viime vuonna miinukselle. Plussalle sinnitelleidenkin kärkiyhtiöiden liiketulokset jäivät tyypillisesti 3–5 prosentin kieppeille. Se on alhainen taso – varsinkin, kun takana on muutamia loistovuosia rakentamisessa.

Viime vuoden heikkoja tuloksia selittää varmastikin juuri nousukausi. Kilpailu työvoimasta ja materiaaleista on nostanut kustannuksia. Varmastikin mukana on myös nousukauden vauhtisokeutta. Kun tuntuu, että maailma rakennetaan valmiiksi juuri nyt, kiusaus ottaa riskejä ja heikompiakin hankkeita on suuri. Pelkona on, että naapuri vie urakat ja paikat, jos ei itse niihin tartu.

Tulosongelmia on jouduttu ratkomaan monessa yhtiössä, ja usein yksi käänne on ollut toimitusjohtajan vaihtaminen. Viimeksi näin kävi SRV:n kohdalla.

Kun tulokset jäävät heikoiksi, investointeihin ja kehittämiseen jää vähän mahdollisuuksia. Voimakas syklisyys eli terävät nousut ja laskut pitävät rakentamisen poikkeuksellisena toimialana, jossa esimerkiksi tuottavuutta ei ole juurikaan pystytty nostamaan. Nyt digitalisaation sekä uusien toiminta- ja yhteistyömallien ansiosta rakentamisessa on päästy uuden ajan kynnykselle. Tilaisuus pitää käyttää ehdottomasti hyväksi ja astua rohkeasti uuteen aikaan. Se voi avata myös tuloslukon.

Rakennusalalla on paljon työryhmiä ja hankkeita. Mahtuisiko vielä yksi täsmähanke, joka voisi olla tulevaisuuden kannalta se olennaisin? Nimikin olisi valmiina: Rakentamisen tuottavuus korkeammalle eli RATKO-hanke.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Miten ratkoa rakentamisen tulosongelmat?”

Vastaa