”Teet vaan mukavat jutut”, välittäjä kuittasi rakennushankkeen riskit toimittajalle

Tietoa kirjoittajasta Mikko Kortelainen
Toimittaja, mikko.kortelainen@sanoma.com, Twitter: @toimittaja1
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Hallinnanjakosopimuksiin liittyvä pientalokauppa ei kestä kaikilta osin päivänvaloa. Kiinteistöjä kaupitellaan avaimet käteen -toimituksena, mutta ostajasta tulee todellisuudessa kohteen rakennuttaja siihen liittyvillä vastuilla.

Lue tästä Rakennuslehden juttu uusien pientalojen ja rivitaloasuntojen kauppoihin liittyvistä ongelmista.

Rakennuslehden toimittaja kyseli kuluttaja-asiakkaana, mitä kiinteistönvälittäjä kertoo Espoossa ennakkomyynnissä olevasta hulppeasta omakotitalosta. Toimittajan ammattia ei paljastettu, jotta saataisiin selville, miten hyvin hallinnanjakosopimuksiin liittyvä kauppa ja sen riskit avataan kuluttajalle.

Journalistin on suositeltavaa ilmoittaa ammattinsa työtä tehdessään, mutta yhteiskunnallisesti merkittävien seikkojen selvittämiseksi Journalistin ohjeet sallivat poikkeuksellisten keinojen käyttämisen tiedonhankinnassa.

Myynnissä olevan kohteen asuntoilmoituksessa kerrotaan, että tontille tehdään avaimet käteen -periaatteella omakotitalo. Tontin jakamisesta kahteen hallinta-alueeseen kerrotaan, mutta rakennuttajaa koskevista vastuista tai kohteen urakoitsijasta ei ole mainintaa.

Välittäjä korosti, että pakettina tuleva talo tehdään valmiiksi. Urakoitsija on melko uusi yritys, talotoimittaja on toiminut jo pitkään. Vasta kysyttäessä selvisi, että kauppa koskeekin tonttia, ja ostaja tekee urakkasopimuksen rakennusliikkeen kanssa.

Ensimmäiseen ostajan vastuita koskevaan kysymykseen välittäjä vastasi, että vastuu ei merkitse oikeastaan sen kummempaa. Talon ostaja voi tehdä vaan ”mukavat jutut”, ja toivottavasti hän käy muutaman kerran työmaalla.

Rakennuttajan vastuusta kysyttäessä välittäjä kertoi, että ostaja on rakennushankkeeseen ryhtyvä, mutta paperitöihin hänen ei tarvitse osallistua. Välittäjän mukaan 99 prosenttia ostajista valtuuttaa rakennusliikkeen hoitamaan aloituskokouksenkin.

Urakoitsija järjestää välittäjän mukaan myös urakan valvojan. Ostaja voi toki palkata oman valvojan, mutta se menee sitten tämän ”omasta pussista”. Kustannusten jakautumista tontin ja rakennustyön välillä välittäjä ei osannut kertoa.

Omakotitalon rakennuttajan kannattaa tutustua RYS-9 1998 -sopimusehtoihin ennen kuin sitoutuu rakennuttamiseen. Kuusi sivua sopimusehtoja pienellä tekstillä osoittavat, että rakennuttaminen tuo ihan oikeita vastuita ja riskejä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “”Teet vaan mukavat jutut”, välittäjä kuittasi rakennushankkeen riskit toimittajalle”

  1. Miksi tälläinen päivänselvä asia, on julkaistu rakentamisen ammattilehdessä. Ei ne kiinteistönvälittäjät tätä lue, ja tuskimpa lukee kukaan muukaan, joka ei ymmärtäisi tätä asiaa.

  2. Eiköhän tuo ole muutenkin selvä, että välittäjällä ei ole vastuuta. Jutun pointti oli?

  3. Tästä kannattaisi rakennuslehden vinkata esim omakotiliittoon tai johonkin kuluttajan asioita ajavalle medialle. Rakennuslehteä lukevat pääosin ihmiset, jotka jo tietävät asian. Alan oma edunvalvonta on lapsen kengissä.

Vastaa