Uudet konstit vähissä

Tietoa kirjoittajasta Mikko Kortelainen
Toimittaja, mikko.kortelainen@sanoma.com, Twitter: @toimittaja1
Kaikki kirjoittajan kirjoitukset

Vanha konsti on sananlaskun mukaan parempi kuin pussillinen uusia. Asuntopolitiikan seuraaminen laittaa epäilemään vanhoja viisauksia. Pari uutta konstia tulisi tosi tarpeeseen, mikäli Helsingin seudun asuntotuotanto aiotaan nostaa utopistiselta kuulostavalle 12 000-13 000 asunnon tasolle.

Uutuuden viehätyksestä ei ole tietoakaan, kun asuntoministeri Jan Vapaavuori (kok) nimitti korkeimman hallinto-oikeuden neuvos Lauri Tarastin selvittämään tonttitarjonnan edistämistä ja kaavoituksen sujuvoittamista. Tarasti on epäilemättä mies paikallaan, mutta hänen johdollaan tehty vastaava selvitys valmistui viime vuonna. Ihme on, jos nyt keksitään jotain uutta.

Tarasti sanookin, että kysymys on lähinnä edellisen työryhmän työn jatkamisesta. Aikaa on vain 2,5 kuukautta, joten työ perustuu aikaisempiin selvityksiin. ”Tilannetta tutkitaan tämän päivän valossa”, hän sanoo.

Edellisen selvityksen pohjalta muutettiin rakennuslakia. Oleellisin muutos oli valitusluvan käyttöönottaminen tilanteissa, joissa lähinnä rakennus- ja toimenpideluvista valitetaan korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Lain muutos sisälsi myös kaksinkertaisten valitusten kiellon. Jos asia on ratkaistu yleiskaavassa, siitä ei voi enää valittaa samoin perustein asemakaavavaiheessa. Sama kielto koskee rakennusluvista valittamista, jos asia on ratkaistu asemakaavassa.

Nyt Tarastin tehtävänä on selvittää, tulisiko valituslupajärjestelmä laajentaa koskemaan myös asemakaavavalituksia. Viime kerralla Tarasti ei esittänyt kaavoja koskevaa valituslupajärjestelmää. Ympäristöministeriö on suhtautunut nihkeästi valituslupajärjestelmiin. Tarasti vetosikin ympäristöministeriön selvitykseen, jonka mukaan asemakaavatapaukset eivät sovellu ennakkotapauksiksi, joiden perusteella pystyttäisiin rajaamaan muiden asemakaavatapausten jatkovalituksia.

Tarastin selvityksen toinen haara koskee sitä, miten kaavoitushallintoa tulisi hoitaa pääkaupunkiseudulla.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Uudet konstit vähissä”

Vastaa