Kokeile kuukausi maksutta

Lämpöpumput ohittivat öljylämmityksen

Lämpöpumput ovat ohittaneet öljylämmityksen lämmitysmuotona Suomessa. Lämpöpumppuyhdistys Sulpun tuoreiden tilastojen mukaan Suomessa on noin 700 000 lämpöpumppua, jotka tuottavat lämpöä hieman yli neljä terawattituntia eli yhden Loviisan ydinvoimalayksikön verran.

Lämpöpumput ovat ohittaneet öljylämmityksen lämmitysmuotona Suomessa. Lämpöpumppuyhdistys Sulpun tuoreiden tilastojen mukaan Suomessa on noin 700 000 lämpöpumppua, jotka tuottavat lämpöä hieman yli neljä terawattituntia eli yhden Loviisan ydinvoimalayksikön verran.

”Laskelmiemme mukaan kuluttajat sijoittavat noin 400 miljoonaa euroa lämpöpumppuihin vuodessa. Tästä summasta puuttuvat suunnittelun, rakennuttamisen, valvonnan ja huollon kustannukset”, Sulpun toimitusjohtaja Jussi Hirvonen kertoo.
Suomessa on arvioiden mukaan noin 1,4 miljoonan kohteen potentiaali lämpöpumpuille, biopolttoaineille ja kaukolämmölle. Lämpöpumppumarkkinoilla näkyy tällä hetkellä kerrostalokohteiden jatkuva lisääntyminen.

Konsulttiyhtiö Gaian tekemän lämpöpumppuskenaarion mukaan vuonna 2030 Suomessa olisi 1,7 miljoonaa lämpöpumppua, joiden yhteenlaskettu bruttolämmöntuotto olisi noin 22 terawattituntia. Eniten kasvua ennustetaan maalämpö- ja ilmalämpöpumpuille. Myös lämpöpumppuasennukseen on tulossa aiempaa parempaa ammattitaitoa, kun lämpöpumppuasentajan tutkinnon uudistus saadaan tehtyä.

Ruotsi ykkönen

Euroopassa myydään vuodessa noin 800 000 lämpöpumppua. Maalämpöpumput dominoivat markkinoita Ruotsissa, Suomessa ja Sveitsissä. ”Muualla Euroopassa taas näkyy siirtyminen ilmalämpöpumppuihin”, Euroopan lämpöpumppuyhdistyksen EHPA:n puheenjohtaja Martin Forsén kertoo.

Forsénin mukaan toinen selkeä trendi on käyttövesilämpöpumput, joihin erityisesti ranskalaiset ovat innostuneet. Niitä myytiin viime vuonna Ranskassa jo yli 110 000 kappaletta. Toisaalta esimerkiksi Britanniassa ja Irlannissa lämpöpumput eivät ole yleistyneet, sillä viranomaiset suosivat tukiaisten avulla kaasulämmitystä.

”Ruotsin kypsillä markkinoilla ollaan jo siirtymässä seuraavaan vaiheeseen, jossa vanhempaa lämpöpumpputekniikkaa korvataan uudemmalla. Siellä asennetaan tällä hetkellä esimerkiksi aurinkokeräimillä varustettuja pumppuja. Maan omakotitaloista yli 60 prosenttia lämmitetään lämpöpumpuilla, ja näin on tehty jo yli 10 vuotta.”

Ruotsissa lämpöpumpuilla on korvattu öljylämpökattiloita ja suoraa sähkölämmitystä. Ruotsin lämmitysöljytilastoissa vaikutukset näkyvät dramaattisesti. Vuodesta 1970 lähtien tehtyjen tilastojen mukaan lämmitysöljyn käyttö on vähentynyt 94 prosenttia, ja tällä hetkellä öljynkäytössä ollaan vuoden 1946 tasolla.

”Myös sähkönkäyttö on vähentynyt lämmityksessä. Vuodesta 1990 vuoteen 2014 sähkön käyttö lämmityksessä on vähentynyt lähes kolmanneksella eli 29 prosenttia”, Forsén kertoo.

Katso lisää tilastoaineistoa perjantaina 11.12.2015 ilmestyneestä Rakennuslehdestä.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Lämpöpumput ohittivat öljylämmityksen”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat