Kokeile kuukausi maksutta

Asuntolainan ottoaikeet edelleen korkealla

Ihmisten asuntolainan ottoaikeet ovat säilyneet korkealla tasolla, vaikka korot ovat nousseet. Tämä ilmenee Finanssialan Keskusliiton tutkimuksesta.

Ihmisten asuntolainan ottoaikeet ovat säilyneet korkealla tasolla, vaikka korot ovat nousseet. Tämä ilmenee Finanssialan Keskusliiton tutkimuksesta.

IRO Researchin helmikuussa tekemissä haastatteluissa 6 prosenttia vastaajista ilmoitti aikovansa ottaa asuntolainaa seuraavien 12 kuukauden aikana. Osuus on hieman noussut, sillä syksyllä asuntolainaa aikoi ottaa 4 prosenttia ja vuosi sitten 5 prosenttia.

Asuntovelallisten prosenttiosuus jatkaa edelleen kasvuaan. Kun vielä vuonna 1999 asuntovelallisia oli 24 prosenttia kyselyyn vastanneista, niin nyt heitä on 31 prosenttia. Vuotta aiemmin prosenttiosuus oli 29 prosenttia.

Asuntolainan koron kilpailuttaminen on puolestaan vähentynyt. Viimeisen vuoden aikana korkoa kilpailuttaneita oli 14 prosenttia vastaajista, kun heitä oli vuotta aiemmin 17 prosenttia.

Asuntolainojen keskimääräiset laina-ajat ovat jatkaneet kasvuaan. Viimeisen kahden vuoden aikana asuntolainaa ottaneiden keskimääräinen takaisinmaksuaika oli nyt 18 vuotta, kun se oli vuotta aiemmin 17 vuotta. Toissa keväänä aika oli 16 vuotta ja vuonna 1998 keskimäärin 11 vuotta.

Asuntojen hintojen nousun johdosta asuntolainojen keskimääräiset koot ovat kasvaneet. Viimeisen kahden vuoden aikana lainaa ottaneilla asuntolainan koko on ollut keskimäärin noin 85 300 euroa. Vuotta aiemmin lainaa otettiin keskimäärin 81 100 euroa. Yleensä asuntolainaa omaavilla sitä on keskimäärin 65 300 euroa, kun lukema oli vuosi sitten 58 300 euroa.

Asuntoluotollisista 72 prosenttia on varautunut koron nousuun. Osuus on laskenut viime keväästä,  jolloin se oli 76 prosenttia. Eniten koron nousuun varautuneita oli niissä, joilla lainat olivat suurimmat.

IRO Research haastatteli yhteensä 2 400 iältään 15-74 -vuotiasta henkilöä eri puolilla Suomea.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Asuntolainan ottoaikeet edelleen korkealla”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat