Kokeile kuukausi maksutta

KRP epäilee miljoonien kuittikauppaa rakennusalalla

Keskusrikospoliisi (KRP) epäilee noin kymmentä rakennusalan yritystä laajasta kuittikaupasta. KRP teki tiistaina useita iskuja Porissa ja pääkaupunkiseudulla ja otti kiinni seitsemän ihmistä.

Keskusrikospoliisi (KRP) epäilee noin kymmentä rakennusalan yritystä laajasta kuittikaupasta. KRP teki tiistaina useita iskuja Porissa ja pääkaupunkiseudulla ja otti kiinni seitsemän ihmistä.

Rakennusalan yrityksiä epäillään törkeästä veropetoksesta ja törkeästä kirjanpitorikoksesta. KRP arvioi perusteettoman laskutuksen ja pimeiden palkkojen yhteissumman nousevan useisiin miljooniin euroihin. Osalle yrityksiä on merkitty kaupparekisterissä toimialaksi muu kuin rakennusala, mutta epäilty rikollinen toiminta pyörii pelkästään rakentamisen ympärillä.

Epäillyllä pimeällä palkanmaksulla on kierretty veroja ja lakisääteisiä maksuja.

”Laskuttajayhtiöillä ei näytä olevan pääsääntöisesti mitään muuta funktiota kuin laskuttaa. Ne ovat aktiivisia, mutta mitään oikeata liiketoimintaa niillä ei ole. Tiettyä firmaa laskutetaan työstä, ja rahat päätyvät tietenkin jonkun käyttöön”, kuvaa rikoskomisario Kaj-Erik Björkqvist.

Björkqvistin mukaan suomalaisten johtamilla yrityksillä on kytköksiä maan lähialueille. Kaikki kiinni otetut ovat kuitenkin suomalaisia.

Björkqvist ei halua tässä vaiheessa kertoa, ovatko yritykset toimineet suurilla työmailla vai pientalorakentamisessa. Työkohteita on ollut ympäri Etelä-Suomea myös muualla kuin pääkaupunkiseudulla ja Porissa.

Vyyhden esitutkinta on vasta aluillaan, ja sen arvioidaan kestävän useita kuukausia.

Poliisi teki tiistaina kotietsintöjä yrityksiin, asuntoihin, toimistoihin, varastoihin ja autoihin saadakseen haltuunsa muun muassa yritysten kirjanpitoa. Iskuihin osallistui kymmeniä poliiseja Espoosta, Helsingistä ja Porista sekä Tullin eteläisen piirin rikostutkijoita.

Törkeässä veropetoksessa rikollisen pitää tavoitella huomattavaa taloudellista hyötyä tai teon pitää olla erityisen suunnitelmallinen. Törkeässä kirjanpitorikoksessa täytyy esimerkiksi laiminlyödä liiketapahtumien kirjaaminen tai tilinpäätöksen laatiminen. Molempien rikosten rangaistus on neljästä kuukaudesta neljään vuotta vankeutta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “KRP epäilee miljoonien kuittikauppaa rakennusalalla”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat