Asunnonostoa suunnittelee seuraavien 12 kuukauden aikana 11 prosenttia nuorista 15-28 -vuotiaista. Tämä ilmenee Finanssialan keskusliiton nuorisotutkimuksesta.

Nuorista 11 prosenttia suunnittelee asunnonostoa vuoden sisällä

Asunnonostoa suunnittelee seuraavien 12 kuukauden aikana 11 prosenttia nuorista 15-28 -vuotiaista. Tämä ilmenee Finanssialan keskusliiton nuorisotutkimuksesta.

Kirjoittaja(t) Rakennuslehti

Asunnonostoa suunnittelevien osuudelle ei ole suoranaista vertailulukemaa, koska edellisinä vuosina tutkimuksessa on kysytty asunnon hankintaa, missä ovat saattaneet olla mukana myös vuokra-asunnon hankinta-aikeet.

Näistä asunnonostoa suunnittelevista 11 prosentista 62 prosenttia aikoo rahoittaa asunnon oston tavallisella pankkilainalla. Osuus on noussut selvästi aiemmista kyselyistä, mutta koska aiemmin kysyttiin asunnon hankinnan rahoituskeinoja, tämä on voinut vaikuttaa muutokseen. ASP-säästöjen, ASP-lainan ja muiden säästöjen merkitys asunnon rahoituksessa on laskenut aiemmasta.

Asuntolainaa omaavien nuorten osuus on noussut 14 prosenttiin vuoden takaisesta 13 prosentista. Viisi vuotta sitten asuntolainaa oli 10 prosentilla vastaajista. Asuntoluottoa aikoo ottaa seuraavien 12 kuukauden aikana 7 prosenttia, kun lukema oli vuosi sitten 8 prosenttia. Ikäluokassa 25-28 asuntolainan ottoa suunnittelevia oli 13 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla asuntoluotonottoaikeita oli hieman enemmän.

Asuntolainan koron kilpailuttaminen on vähentynyt selvästi. Vain 17 prosenttia asuntoluotollisista kilpailutti asuntolainansa korkoa viimeisen vuoden aikana, kun vuotta aiemmin osuus oli 27 prosenttia. Kaksi kolmannesta (66 %) ei ole kilpailuttanut asuntolainansa korkoa koko laina-aikana. Vuosi sitten heidän osuutensa oli 58 prosenttia. Suuria asuntolainoja omaavat ovat kilpailuttaneet pankkeja enemmän, sillä 43 prosenttia yli 100 000 euron lainan omaavista kilpailutti korkoa vuoden aikana.

Nuorten asuntolainojen takaisinmaksuajat ovat pidentyneet. Keskimääräinen takaisinmaksuaika on nyt 21 vuotta, kun se oli vuosi sitten 19 vuotta. Pitkien 25 vuoden tai sitä pidempien asuntolainojen osuus on noussut 37 prosentin viime vuoden 34 prosentista. Myös keskimääräinen lainamäärä on kasvanut 81 300 euroon 78 900 eurosta.

Tutkimusta varten haastateltiin 1 000 nuorta ikäryhmään 15-28 kuuluvaa nuorta eri puolilla Suomea helmikuussa. haastattelut suoritti Finanssialan keskusliiton toimeksiannosta IRO Research Oy.
 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Nuorista 11 prosenttia suunnittelee asunnonostoa vuoden sisällä”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi