Kokeile kuukausi maksutta

Öljy- ja kaasuala keskeisessä roolissa EU:n ja uuden hallitusohjelman linjauksissa

Suomi on sitoutunut toteuttamaan lähivuosina erittäin tehokasta eurooppalaista energiapolitiikkaa, jonka tavoitteena on energiankäytön tehostaminen ja uusiutuvien energianlähteiden käytön lisääminen.”Öljy- ja kaasuala ovat täysillä mukana yhteisissä talkoissa, lupaa Öljy- ja Kaasualan Keskusliiton toimitusjohtaja Jarmo Nupponen.

Suomi on sitoutunut toteuttamaan lähivuosina erittäin tehokasta eurooppalaista energiapolitiikkaa, jonka tavoitteena on energiankäytön tehostaminen ja uusiutuvien energianlähteiden käytön lisääminen."Öljy- ja kaasuala ovat täysillä mukana yhteisissä talkoissa, lupaa Öljy- ja Kaasualan Keskusliiton toimitusjohtaja Jarmo Nupponen.

Tehostettu energiapolitiikka on keskeinen osa euroopanlaajuista talous- ja ympäristöpolitiikkaa, joilla turvataan Euroopan talouskasvu ja hyvä työllisyys sekä yhteisen elinympäristömme hyvinvointi nyt ja tulevaisuudessa. Siksi energia- ja ilmastotalkoisiin on osallistuttava kaikkien: teollisuuden, maatalouden, energiantuotannon, jätehuollon sekä kotejaan lämmittävien ja autoillaan liikkuvien kuluttajien.

Nupponen huomauttaa, ettei yksinomaan autoilijoita ja öljylämmittäjiä pidä taas kerran oikopäätä rangaista veronkorotuksilla. Suomessa liikenteen ja öljylämmityksen päästöt eivät ole teollisuuden ja energiantuotannon päästöihin verrattava ongelma. Päästöt kyetään kyllä pitämään hallinnassa, kunhan valtiovalta vain antaa siihen mahdollisuuden ja varmistaa tasapuolisen kohtelun eri energiamuodoille ja energia-alan toimijoille.

”Monipuolinen energiapaletti on ollut jo pitkään Suomen vahvuus, joten vaalitaan sitä edelleen, muistuttaa Nupponen.

Uusi hallitus suunnittelee polttoaine- ja energiaverojen kiristämistä 300 miljoonalla eurolla tavoitteenaan mm. ilmastonmuutoksen torjuminen. Öljy- ja kaasuala muistuttaa, että verotuksen ohjaava vaikutus on tunnetusti huono. Jos energiaveroja tästä huolimatta päätetään korottaa, on kiristys kohdistettava tasapuolisesti kaikkeen energiaan mitään niistä suosimatta. Veromuutosten voimaantulo tulee suunnitella myös ajallisesti järkevällä tavalla niin, etteivät kansantalous ja yksittäinen kuluttaja joudu yllättäen liian kovaan saati epätasapuoliseen tilanteeseen.

Öljy- ja kaasualan mielestä energiatehokkuuden parantaminen on paras väylä energian säästöön ja ilmastonmuutoksen torjumiseen. Öljylämmitystaloissa asuvat suomalaiset ovat toteuttaneet uuden hallitusohjelman tavoitteita jo pitkään.
Vuonna 1997 käynnistetty energiansäästöohjelma Höylä on tuottanut erinomaisia tuloksia: öljylämmitystalojen energiataloutta on parannettu mm. lisäeristyksin, uusin ikkunoin ja ovin sekä vaihtamalla ikääntyvät öljylämmitysjärjestelmät uusiin, energiatehokkaisiin laitteisiin. Ympäristö- ja kustannustietoiset öljylämmitystalojen omistajat ovat myös siirtyneet AurinkoÖljy -kaksienergialämmitykseen.

Öljyala edistää voimakkaasti myös nestemäisten biopolttoaineiden käyttöä lämmityksessä öljyn ja auringon rinnalla. Nämä toisen sukupolven biopolttoaineet eivät edellytä teknisiä muutoksia nykyajan lämmitysjärjestelmiin, ja ne tarjoavat lämmittäjälle entistä taloudellisemman, energiatehokkaamman ja ympäristömyötäisemmän tavan lämmittää pientaloa.

”Öljyala jatkaa yhdessä öljylämmittäjien kanssa vapaaehtoista panostusta energiansäästöön ja uusiutuvien energioiden lisäämiseen, mutta lämmittäjät tarvitsevat avukseen myös poliittisilta päättäjiltä tahtoa ja näkemystä, joka ei perustu mielikuviin vaan tietoon”, toteaa Nupponen.

”Yhteisissä energia- ja ilmastotalkoissa toimenpiteiden pitää olla järkeviä, kustannustehokkaita ja tähdätä aidosti ilmasto-ongelman ratkaisemiseen. Erityisesti energiakeskustelussa tuntuvat arjen tosiasiat joskus unohtuvan etenkin politiikanteossa biohuumaan innostuneilta”, huomauttaa Nupponen ja viittaa ehdotuksiin pääkaupunkiseudun siirtymisestä biomassalämmitykseen ja neljännesmiljoonan öljylämmityskiinteistön omistajan käännyttämisestä pellettilämmittäjiksi.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Öljy- ja kaasuala keskeisessä roolissa EU:n ja uuden hallitusohjelman linjauksissa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat