Verottaja vaatii pimeää työvoimaa rakennustyömaille välittäneeltä pohjalaisyrittäjältä yli miljoonan euron verosaatavia. Syytteessä pimeän työn jutussa on kaikkiaan liki 30 ihmistä. Jutun yrittäjäsiivelle luettiin Kauhajoen käräjäoikeudessa maanantaina syytteet mm. törkeistä veropetoksista, kirjanpitorikoksista ja rahanpesusta.

Pimeän työvoiman välittämisestä vaaditaan yli miljoonan verosaatavia

Verottaja vaatii pimeää työvoimaa rakennustyömaille välittäneeltä pohjalaisyrittäjältä yli miljoonan euron verosaatavia. Syytteessä pimeän työn jutussa on kaikkiaan liki 30 ihmistä. Jutun yrittäjäsiivelle luettiin Kauhajoen käräjäoikeudessa maanantaina syytteet mm. törkeistä veropetoksista, kirjanpitorikoksista ja rahanpesusta.

Kirjoittaja(t) Rakennuslehti

Pimeää työvoimaa välitettiin kolmen eri yhtiön kautta. Yhtiöillä ei ollut kirjanpitoa ja verot ja muut maksut pimitettiin. Arvonlisäveroa koskeviin ilmoituksiin merkittiin, että yhtiöillä ei ole toimintaa. Yhden yrityksen kotipaikka oli Närpiössä ja kahden Kauhajoella.

Syyttäjän mukaan metallialan rakennustyömaille välitettiin noin sata pimeää työntekijää vuosina 2000-2005. Työmaat sijaitsivat eri puolilla maata. Palkat maksettiin pimeästi niin, että verot ja työnantajan sosiaalimaksut jätettiin maksamatta.

Jutun pääsyytetty myönsi syyttäjän teonkuvauksen veropetosten osalta oikeaksi. Hänen mielestään teko olisi kuitenkin katsottava yhdeksi veropetokseksi. Syyttäjä vaati hänelle ehdotonta vankeusrangaistusta kolmesta törkeästä veropetoksesta.

Yrittäjä puolusteli tekoaan sillä, että tilanne yhtiössä vain riistäytyi käsistä ja tilanne jatkui vuosikaudet samankaltaisena. Palkat oli varaa maksaa, mutta ei enää veroja ja muita maksuja.

Pääsyytetyn lisäksi neljää muuta miestä ja pääsyytetyn silloista vaimoa syytetään lähinnä rikosten ja omaisuuden pimittämiseksi tehdyistä veropetoksista, kirjanpitorikoksista, rekisterimerkintärikoksesta ja rahanpesusta. Heille syyttäjä vaati ehdollisia vankeusrangaistuksia.

Pääsyytetyn silloinen vaimo sai syytteen törkeästä veropetoksesta, koska hän siirsi rahoja työntekijöille pimeinä palkkoina. Käräjillä vaimo kiisti tienneensä miehensä hämäräpuuhista ja toimineensa vain tämän juoksutyttönä.

Pimeitä palkkoja maksettiin arviolta runsaan kahden miljoonan euron edestä. Osan työntekijöistä on epäilty nostaneen tänä aikana myös työttömyysturvaa.

Syytettyjä laajassa jutussa on kaikkiaan 26. Yrittäjien lisäksi käräjille on saatu haastettua parikymmentä pimeää palkkaa nostanutta työntekijää. Heitä odottaa syyte veropetoksista.

Jutun käsittelylle on varattu aikaa kaikkikaan neljä päivää.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Pimeän työvoiman välittämisestä vaaditaan yli miljoonan verosaatavia”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi