Kokeile kuukausi maksutta

Rakennustuotteiden saatavuus vaikeutumassa kesällä

Rakennustuoteteollisuuden toimitusajat ovat pitenemässä hetkittäisesti ja rakennustuotteiden saatavuus voi joutua tiukoille ensi kesänä. Tämä ilmenee Rakennusteollisuus RT ry:n tuoteteollisuuden jäsenyrityksilleen huhtikuussa tekemästä kyselystä.

Rakennustuoteteollisuuden toimitusajat ovat pitenemässä hetkittäisesti ja rakennustuotteiden saatavuus voi joutua tiukoille ensi kesänä. Tämä ilmenee Rakennusteollisuus RT ry:n tuoteteollisuuden jäsenyrityksilleen huhtikuussa tekemästä kyselystä.

Teollisuus pystyy kuitenkin nostamaan tuotantoa lyhyellä viiveellä, mikä vähentää pulaa rakennustuotteista. Kysyntähuippuja voidaan tasata myös tuonnin avulla. Koska rakentamisen määrä kasvaa viimevuotisesta, toimitusajat jatkuvat pitkinä vielä syksylläkin.

Rakennustuoteteollisuuden kapasiteetin käyttöaste oli keskimäärin 91 prosenttia huhtikuussa. Yritykset arvioivat käyttöasteen kohoavan kesään mennessä 95 prosenttiin. Käyttöasteen ennakoidaan supistuvan vain hieman syksyyn mennessä.

Kaikkein korkein käyttöaste oli rakennusmateriaaliteollisuudessa, jossa se oli 97 prosenttia. Kapasiteetti on täyskäytössä sementti- ja eristevillateollisuudessa. Kesällä kapasiteetti on lähes täyskäytössä myös puutuoteteollisuudessa. Betoniteollisuudessa käyttöaste kipuaa 93 prosenttiin.

Ikkunoiden ja ovien osalta kapasiteetin arvioidaan pysyvän täyskäytössä myös syksyllä, mutta betoniteollisuudessa se laskenee 88 prosenttiin. Perusmateriaalien osalta käyttöaste säilynee 92 prosentissa.

Toimitusajat olivat huhtikuussa keskimäärin 6 viikkoa. Keittiökalusteiden kohdalla ne olivat kuitenkin jo 10 viikkoa. Ikkunoita ja ovia toimitetaan 4-7 viikossa, mutta toimitusajat pitenevät syksyyn mennessä. Elementeissä toimitusajat ovat keskimäärin 16 viikkoa, mutta ajan arvioidaan lyhenevän 10 viikkoon syksyyn mennessä. Valmisbetonia sekä kevytsora- ja betoniharkkoja saa periaatteessa heti.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakennustuotteiden saatavuus vaikeutumassa kesällä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat