Kokeile kuukausi maksutta

Rakentamisen pk-yritysten näkymät kohenivat huhtikuussa

Rakentamisen pk-yritysten suhdannenäkymät ovat parantuneet. EK:n tekemässä suhdannetiedustelussa saldoluku oli noussut huhtikuussa +13:een, kun se oli tammikuussa +7.

Rakentamisen pk-yritysten suhdannenäkymät ovat parantuneet. EK:n tekemässä suhdannetiedustelussa saldoluku oli noussut huhtikuussa +13:een, kun se oli tammikuussa +7.

Suhdanteiden paranemiseen uskoi 18 prosenttia vastaajista ja 5 prosenttia ennakoi niiden huononevan. Odotukset ovat positiivisemmat keskisuurissa kuin pienissä yrityksissä.

Rakentamisessa tuotanto on kasvanut viime kuukausina ennakoitua nopeammin. Tosin pk-rakennusyritysten kasvu on jäänyt hieman jälkeen suurten yritysten kasvusta. Pk-yritysten tuotannon kasvun arvioidaan säilyvän vakaana seuraavan puolen vuoden ajan.

Uusia tilauksia tuli pienille rakennusyrityksille tammi-maaliskuussa suunnilleen edellisten kuukausien tapaan. Sen sijaan keskisuurilla yrityksillä tilausten määrä kasvoi aiemmasta. Niiden tilauskirjat ovatkin selvästi normaalia täydemmät. Pienissä yrityksissä tilauskirjat taas ovat normaalia ohuemmat.

Pk-sektorin talonrakennusyrityksillä oli huhtikuussa hieman normaalia vähemmän myymättömiä asuntoja.

Henkilöstön määrä kasvoi pk-rakennusyrityksissä odotettua enemmän tammi-maaliskuussa. Työvoiman kasvun ennakoidaan kuitenkin pysähtyvän lähikuukausina. Alan yrityksistä 52 prosenttia arvioi henkilökuntaa olevan liian vähän. Kapasiteettia oli liian vähän 35 prosentilla yrityksistä.

Hinnat ovat olleet nousussa rakentamisessa viime kuukausina. Suuntauksen odotetaan jatkuvan kevään ja alkukesän aikana. Kustannukset ovat nousseet yleisesti. Kustannusnousun arvioidaan ylittävän hintojen nousun lähikuukausina.

Rakentamisen kannattavuus on kohentunut kustannusten nousun takia vain hieman. Pk-yritysten kannattavuus on hieman parempi kuin vuotta aiemmin, mutta heikompi kuin suurilla rakennusyrityksillä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakentamisen pk-yritysten näkymät kohenivat huhtikuussa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat