Kokeile kuukausi maksutta

Resurssipula hidastaa korjaamisen kasvua

Korjausrakentamisen kasvuvauhti hidastuu VTT:n arvion mukaan tuntuvasti tänä ja ensi vuonna. Tämän vuoden kasvuksi arvioidaan 2,6 prosenttia ja ensi vuonna kasvua on arviolta vain 1,7 prosenttia, kun lukema vielä viime vuonna oli 3,7 prosenttia.

Korjausrakentamisen kasvuvauhti hidastuu VTT:n arvion mukaan tuntuvasti tänä ja ensi vuonna. Tämän vuoden kasvuksi arvioidaan 2,6 prosenttia ja ensi vuonna kasvua on arviolta vain 1,7 prosenttia, kun lukema vielä viime vuonna oli 3,7 prosenttia.

VTT:n johtavan tutkijan Erkki Lehtisen mukaan kasvuvauhti onkin ollut korkeasuhdanteessa keskimääräistä nopeampaa. Erityisesti hidastumisen taustalla on kuitenkin puute tekijöistä ja materiaaleista. Materiaalipula nostaa hintoja, mikä taas jarruttaa hankkeiden käynnistämistä.

Rakennuskustannusindeksin mukaan sahatavaran hinta oli maaliskuussa noin 23 prosenttia edellistä maaliskuuta korkeammalla. Paneelien hinta nousi 28 prosenttia ja väliseinät kallistuivat 10 prosenttia vuodessa. Metallikattojen hinnannousu oli 12 prosenttia, kun taas tiili- ja bitumikatteiden hinnat säilyivät ennallaan. Vesiputkien hinnat nousivat 20 prosenttia vuodessa.

”Paneelien ja sahatavaran hinnannousu on hyvin merkittävä osasyy siihen, että korjaamisen kasvun ennustetaan hidastuvan”, Lehtinen sanoo.

Korjausrakentamisen arvo oli VTT:n mukaan 8,1 miljardia euroa vuonna 2006. Siitä asuinrakennusten osuus oli 4,2 miljardia ja muiden rakennusten korjaamisen osuus 3,9 miljardia euroa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Resurssipula hidastaa korjaamisen kasvua”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat