Ruukki lisää monikerrosrakentamisen nopeutta

Ruukki tuo markkinoille uudenlaiset perustus- ja runkoratkaisut, jotka nopeuttavat monikerroksisten rakennusten rakentamista ja parantavat työturvallisuutta. Merkittävin innovaatio koskee perustusten tekemistä.

Ruukki tuo markkinoille uudenlaiset perustus- ja runkoratkaisut, jotka nopeuttavat monikerroksisten rakennusten rakentamista ja parantavat työturvallisuutta. Merkittävin innovaatio koskee perustusten tekemistä.

Uusien perustusratkaisut ansiosta monikerroksisen rungon pystytys voidaan aloittaa nykyistä aikaisemmin. Sekä paaluperustuksiin kehitetty, pehmeikkömaille tarkoitettu teräksinen paaluantura että kalliopohjalle kehitetty teräsperustus vähentävät suunnitteluun tarvittavaa aikaa, ja niiden asentaminen on nopeaa.

Rakennusaika lyhenee, koska runkorakentaminen voi alkaa heti perustusten asentamisen jälkeen ja valutyöt voidaan hoitaa myöhemmin, esimerkiksi talvella silloin, kun sää sen parhaiten sallii. Paalutus perustuu neljän paalun sarjaan, mikä vähentää paalujen määrää. Kuormituksen kasvaessa paalujen kokoa vain kasvatetaan.

Runkorakentamista nopeuttaa uusi reunapalkkiratkaisu, joka yksinkertaistaa reunavaluja ja julkisivuelementtien kiinnitystä. Rakentamisen aikana tarvittavat turvakaiteet kiinnitetään reunapalkkeihin jo ennen palkkien asennusta, mikä lisää rakentajien turvallisuutta. Kaiteet poistetaan vasta julkisivuelementtien asennusten jälkeen.

Rakennuksen eri osat suunnitellaan ja toteutetaan liitostekniikaltaan vakioituna kokonaisuutena. Esimerkiksi julkisivuelementeissä on vakioidut kiinnikkeet.

Rakennusliikkeen jo valmistuneelle kohteelle tekemä teoreettinen vertailu siitä, paljon aikaa olisi säästynyt, jos olisi käytetty Ruukin ratkaisua, toi 6400 neliömetrin suuruisessa business parkissa kolmen viikon eli noin neljänneksen aikasäästön.

Ensimmäinen paaluanturaperustuksen, teräsrungon ja julkisivut sisältävä pilottikohde on Helsingin Ruoholahteen rakennettavan Technopoliksen ensimmäinen vaihe. 27 200 m2:n toimistotalokokonaisuuden rakennustyöt alkavat kesällä.

Ruukki hakee pilottikohdetta myös kallion päälle tehtävälle paaluratkaisulle.Kallioon porataan 60 senttiä syvä kolo, johon paalu kiilataan.  Ratkaisuna etuja ovat louhinnan määrän ja sitä myötä ympäristöhäiriöiden pieneneminen. 

Ensi vuodeksi Ruukki tavoittelee kymmenen kohteen toimituksia. Aluksi teknologiaa sovelletaan Suomessa, mutta lähivuosina tähtäimessä on myös Ruotsin markkinat. Venäjä ja muu Itä-Eurooppa eivät ole vielä tämän teknologian kohteena, sillä esimerkiksi Venäjällä Ruukin tuotanto on viritetty toimistorakentamisen buumista huolimatta logistiikkahankkeita ja kaupan hankkeita varten.

Uudet ratkaisut lisäävät Ruukin omaa työpanosta varsinkin rakentamisen perustustöiden tekemisessä, mutta varsinaiseen rakennusliiketoimintaan yhtiö ei aio lähteä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ruukki lisää monikerrosrakentamisen nopeutta”

Jätä kommentti