Rakentajien näkemys asuntojen aloituksista on noussut tammikuusta

Rakennusteollisuus RT ry:n jäsenyritykset arvioivat aloittavansa 11 700 uuden vapaarahoitteisen rivi- ja kerrostaloasunnon rakennustyöt perustajaurakointina tänä vuonna. Tämä ilmenee RT:n tuoreesta kyselystä. Tammikuisessa kyselyssä RT:n asuntotuotantoa harjoittavat jäsenyritykset arvioivat aloittavansa noin 11 000 asunnon rakentamisen.

Rakennusteollisuus RT ry:n jäsenyritykset arvioivat aloittavansa 11 700 uuden vapaarahoitteisen rivi- ja kerrostaloasunnon rakennustyöt perustajaurakointina tänä vuonna. Tämä ilmenee RT:n tuoreesta kyselystä. Tammikuisessa kyselyssä RT:n asuntotuotantoa harjoittavat jäsenyritykset arvioivat aloittavansa noin 11 000 asunnon rakentamisen.

Eniten asuntoja rakennetaan pääkaupunkiseudulla, missä aloitetaan 4 815 vapaarahoitteisen rivi- ja kerrostaloasunnon rakentaminen. Tampereen seutukunnassa aloitetaan yli 1 500 vapaarahoitteisen asunnon rakennustyöt. Turun seudulla käynnistyy runsaat 900, Oulun seutukunnan alueella 850, Jyväskylän seutukunnan alueella 380 ja Kuopion seudulla yli 200 asunnon rakentaminen.

Eniten asuntoaloitukset kasvavat viime vuodesta Helsingin, Turun ja Jyväskylän seuduilla. Tampereen, Oulun ja Kuopion seutukunnissa taas käynnistetään viimevuotista vähemmän asuntoja perustajaurakointina.

Kyselyssä hankkeen käynnistämistä edeltävä keskimääräinen ennakkovarausaste oli 40 prosenttia.

Viime vuonna aloitettiin yhteensä 34 000 asunnon rakennustyöt, mikä oli hieman vähemmän kuin edellisenä vuonna. Tänä vuonna arvioidaan käynnistyvän yhteensä 33 000 asunnon rakennustyöt.

Asuntojen kysyntää ylläpitävät edelleen väestön muuttoliike, hyvä työllisyys ja korkeat asunnonostoaikomukset. Vapaarahoitteisen asuntotuotannon kysynnän kasvu on laskenut ARA-tuotannon suosiota. Valtion tuen turvin käynnistettäneen 3 000-4 000 asuntoa tänä vuonna.

Kyselyn mukaan merkittävin haitta tuotannon käynnistämiselle on edelleen rakennuskelpoisen tonttimaan puute ja siitä aiheutuva tonttikustannusten nousu, minkä merkitys on selvästi noussut haittatekijänä. Lisäksi rakennuskustannusten nousu nähdään yhä useammin asuntotuotantoa haittaavana tekijänä. Etenkin rakennustarvikkeiden hintojen nousu ja joidenkin tuotteiden saatavuusongelmat ovat korostuneet viime aikoina.

Myymättömien valmiiden asuntojen määrä oli vuodenvaihteessa lähes kaksinkertaistunut edellisestä kesästä. Toukokuussa määrä oli edelleen hieman lisääntynyt 850 kappaleeseen. Asuntojen tarjonta on hieman supistunut, kun myynnissä oli toukokuussa 500 asuntoa vähemmän kuin viime tammikuussa.

Rakennusteollisuus RT ry:n toimitusjohtajan Tarmo Pipatin mukaan valmiiden myymättömien asuntojen 850 kappaleeseen kasvanut määrä ennakoi tuotantolukujen vakaata, mutta aavistuksen laskevaa tasoa tulevina vuosina. Hän sanoo, että asuntotuottajien tulee olla valppaita suunnitellessaan uusien kohteiden käynnistämistä.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakentajien näkemys asuntojen aloituksista on noussut tammikuusta”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi