Kokeile kuukausi maksutta

Rakentamisen ja tuoteteollisuuden kannattavuus parani viime vuonna

Talonrakentajien ja rakennustuoteteollisuuden kannattavuus parani viime vuonna. Molemmat myös arvioivat kannattavuutensa pysyvän ennallaan kuluvana vuonna tai jopa hieman parantuvan, ilmenee Rakennusteollisuus RT ry:n kesäkuussa tekemistä kannattavuusselvityksistä.

Talonrakentajien ja rakennustuoteteollisuuden kannattavuus parani viime vuonna. Molemmat myös arvioivat kannattavuutensa pysyvän ennallaan kuluvana vuonna tai jopa hieman parantuvan, ilmenee Rakennusteollisuus RT ry:n kesäkuussa tekemistä kannattavuusselvityksistä.

Talonrakennusyritysten käyttökate parani 7,4 prosenttiin, kun se oli 7,0 prosenttia edellisenä vuonna. Kannattavuus on kohentunut merkittävästi viimeisen neljän vuoden aikana, mikä johtuu operatiivisen tuloksen paranemisesta. Tulos ennen satunnaisia eriä ja veroja nousi keskimäärin 6,8 prosenttiin liikevaihdosta edellisvuoden 6,3 prosentista.

Talonrakennusyritysten hyvän kannattavuuskehityksen merkittävin tekijä oli vakaana jatkunut vapaarahoitteinen asuntotuotanto, jota korkotason selvä nousu ei vielä heikentänyt. Urakkatuotannossakin kannattavuus parani, minkä syynä oli erityisesti korjausrakentamisen ja liikerakentamisen kasvu.

Vaikka rakennusyritysten tuloskehitys oli hyvä, niiden omavaraisuusaste laski 30,1 prosenttiin 38,0 prosentista. Lasku johtui suurelta osin kasvaneista konserniavustuksista, lisääntyneestä osinkojen jaosta ja korollisten velkojen kasvusta.

Talonrakennusyritykset ennakoivat käyttökatteensa kohoavan 7,5 prosenttiin tänä vuonna. Talonrakennusyritysten tilauskanta kotimaassa lisääntyi 24 prosenttia maaliskuusta 2006 maaliskuuhun 2007.

 

Rakennustuoteteollisuuden käyttökate 14,1 prosenttia

Rakennustuotteita valmistavien yritysten kannattavuus parani kolmantena vuotena peräkkäin. Viime vuonna rakennustuotteita valmistavien yritysten käyttökate oli keskimäärin 14,1 prosenttia liikevaihdosta, kun se oli 10,3 prosenttia edellisenä vuonna. Rakennustuoteteollisuuden liikevoitto koheni 9,4 prosenttiin 5,3 prosentista, sillä poistoja tehtiin vähemmän.

Laskennallinen tulos parani keskimäärin 7,4 prosenttiin liikevaihdosta, vaikka veroja maksettiin hieman enemmän. Pääoman tuottoprosentti parani 15,7 prosenttiin 6,7 prosentista. Rakennustuoteteollisuuden kannattavuutta paransi lisääntynyt tuotemenekki, vaikka ainekustannukset kohosivatkin selvästi raaka-aineiden hintojen nousun vuoksi.

Erot rakennustuoteteollisuuden eri toimialoilla olivat suuret. Pääomavaltaisen perusmateriaaliteollisuuden käyttökate heikkeni 18,8 prosenttiin 19,4 prosentista. Betoniteollisuudessa käyttökateprosentti pysyi ennallaan, mutta liikevoitto parani hieman.

Puutuoteteollisuuden vastaajajoukossa tapahtuneen muutoksen johdosta viime vuoden tuloksia ei voi verrata edelliseen selvitykseen. Viime vuonna puutuoteteollisuuden käyttökate oli 8,0 prosenttia ja liikevoitto 6,2 prosenttia liikevaihdosta.

Rakennustuoteteollisuudessa tilauskirjat olivat selvästi aiempaa täydemmät toukokuussa. Tuotanto-odotukset olivat myös vahvat ja hintojen odotettiin nousevan lähiaikoina.

Talonrakennusalan kannattavuusselvitykseen vastasi 97 yritystä ja rakennustuoteteollisuuden kannattavuusselvitykseen saatiin 58 vastausta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakentamisen ja tuoteteollisuuden kannattavuus parani viime vuonna”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat