Kokeile kuukausi maksutta

Asuntojen hinnat kohosivat 11,2 prosenttia viime vuonna Helsingissä

Helsingin kaupungin tietokeskuksen mukaan asuntojen hinnat kohosivat nopeasti viime vuonna Helsingissä. Vanhojen vapaarahoitteisten asuntojen keskineliöhinta oli 3 114 euroa, missä oli nousua edelliseen vuoteen verrattuna 11,2 prosenttia. Kerrostaloasunto maksoi keskimäärin 3 138 euroa neliöltä ja rivitalo 2 834 euroa.

Helsingin kaupungin tietokeskuksen mukaan asuntojen hinnat kohosivat nopeasti viime vuonna Helsingissä. Vanhojen vapaarahoitteisten asuntojen keskineliöhinta oli 3 114 euroa, missä oli nousua edelliseen vuoteen verrattuna 11,2 prosenttia. Kerrostaloasunto maksoi keskimäärin 3 138 euroa neliöltä ja rivitalo 2 834 euroa.

Alueittaiset erot olivat kuitenkin suuret. Hintatasoltaan keskusta ja sen lähialueet ovat edelleen selkeästi kaupungin kalleimmat. Hintaeroa edullisimman ja kalleimman alueen välille kertyy lähes kaupungin keskihinnan verran eli 3 000 euroa. Helsingin edulliset alueet sijaitsevat pääosin kaupungin reuna-alueilla. Kalleimpien keskustan alueiden keskihinta oli yli 4 000 ja edullisimpien alueiden keskihinta alle 2 200 euroa neliöltä.

Vuodesta 2000 lähtien koko kaupungissa hintatason nousu on ollut 45 prosenttia. Voimakkainta hintojen nousu on ollut Hitas-asuntojen alueilla. Pikku Huopalahdessa vanhojen asuntojen hinnat ovat kohonneet 82, Länsi-Pasilassa 73 ja Malminkartanossa 52 prosenttia. Hintojen nousu on ollut selvästi kaupungin keskitasoa nopeampaa myös Herttoniemessä, Etelä- ja Keski-Vuosaaressa sekä Toukolassa ja Vanhankaupungin alueella. Näillä alueilla on kaupungin keskitasoa enemmän Hitas-asuntoja ja toisaalta joko näille alueille tai niiden välittömään läheisyyteen on rakennettu runsaasti uusia asuntoja.

Kaikkein maltillisimman hintamuutoksen alueilla nousu on ollut alle 30 prosenttia. Maltillisinta hintakehitys on ollut Koskelassa, Maunulassa ja Myllypurossa. Hintakehitys on ollut kaupungin keskitasoa hitaampaa myös useilla sellaisilla alueilla, joilla asunnoista merkittävä osa on rakennettu 1950-1970-luvuilla ja joilla asuntojen peruskorjaustarve on kasvava (Kannelmäki, Lehtisaari-Kuusisaari, Pihlajamäki, Pohjois-Haaga, Puotila, Roihuvuori).

 

Vuokrat nousivat maltillisesti 2006

 

Asuntojen hintakehityksestä poiketen vuokrien nousu jäi hyvin maltilliseksi viime vuonna Helsingissä. Vuokrat nousivat keskimäärin 1,4 prosenttia. Asuntojen keskivuokra oli 10,38 euroa neliöltä kuukaudessa. Vapaarahoitteisissa asunnoissa keskivuokra oli 11,82 euroa.

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrien kehityksessä on havaittavissa Helsingin kalleusalueiden välisen eron tasoittumista sekä Helsingin vuokrakehityksen eriytymistä muuta pääkaupunkiseutua korkeammalle kasvu-uralle erityisesti vuokrasääntelyn purkamisen jälkeen. Helsingin edullisimman ja kalleimman alueen keskiero oli viime vuonna 2,45 euroa neliöltä. Kalleimmalla alueella vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen keskivuokra oli 12,66 euroa ja edullisimmalla alueella 10,21 euroa.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Asuntojen hinnat kohosivat 11,2 prosenttia viime vuonna Helsingissä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat