Kokeile kuukausi maksutta

Lemminkäinen yli kolminkertaisti tuloksensa 38,9 miljoonaan euroon tammi-kesäkuussa

Lemminkäinen-konserni yli kolminkertaisti tuloksensa tammi-kesäkuussa viime vuoden alkupuoliskoon verrattuna. Huhti-kesäkuun tulos ennen veroja oli 41,9 miljoonaa euroa, mikä oli kaksinkertainen vuotta aiempaan verrattuna. Liikevaihdossa kasvu oli 20,3 prosenttia tammi-kesäkuun osalta ja toisella neljänneksellä 29 prosenttia. Myös liikevoittomarginaali parantui selvästi.

Lemminkäinen-konserni yli kolminkertaisti tuloksensa tammi-kesäkuussa viime vuoden alkupuoliskoon verrattuna. Huhti-kesäkuun tulos ennen veroja oli 41,9 miljoonaa euroa, mikä oli kaksinkertainen vuotta aiempaan verrattuna. Liikevaihdossa kasvu oli 20,3 prosenttia tammi-kesäkuun osalta ja toisella neljänneksellä 29 prosenttia. Myös liikevoittomarginaali parantui selvästi.

image

Lemminkäinen-konserni H1 2007/H1 2006

  • Liikevaihto milj. euroa 879,9/731,2
  • Liikevoitto % 5,1/2,6
  • Tulos ennen veroja milj. euroa 38,9/11,6
  • Omavaraisuusaste % 26,6/23,1  
  • Tase milj. euroa 1 112,1/960,4
  • Tilauskanta  milj. euroa 3 275,2/2 151,3 
  • Henkilöstö (keskimäärin) 8 762/7 955

Lemminkäinen selittää katsauskauden myönteistä kehitystä tavallista aikaisemmin alkaneilla päällystystöillä sekä talonrakentaja Palmberg-konsernin hyvällä kannattavuudella. Lähes kaikkien konsernin liiketoiminta-alueiden tulokset paranivat.

Konsernin toimitusjohtaja Juhani Sormaala totesi tulosjulkistusinfossa olevansa hyvin tyytyväinen yhtiön kehitykseen siinä mielessä, että yhtiö on samanaikaisesti kasvanut nopeasti ja parantanut suhteellista kannattavuuttaan. Tämä on hänen mukaansa melko harvinainen kombinaatio, koska nopeaan kasvuun pyrittäessä joudutaan yleensä ottamaan aika kovia riskejä.

Koska rakentamisen näkymät ovat suotuisat ja Lemminkäisen tilauskanta on hyvällä tasolla, konsernin liiketoiminnan myönteiselle kehitykselle on hyvät edellytykset koko kuluvan vuoden osalta. Konsernin liikevaihto kasvaa ja tuloksen odotetaan paranevan selvästi.

 

Päällystys- ja kiviainesryhmä

Päällystys- ja kiviainesryhmän liiketoiminta kehittyi odotettua paremmin tammi-kesäkuussa. Ryhmän tulokseen vaikuttivat myönteisesti poikkeuksellisen aikaisin alkanut päällystyskausi sekä kiviaineksen ja valmisbetonin hyvä kysyntä. Ryhmän liikevaihto kasvoi 25,7 prosenttia 215,9 miljoonaan euroon 171,8 miljoonasta. Liiketulos kääntyi voitolliseksi ja oli 1,5 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin se teki 11,6 miljoonaa euroa liiketappiota. Myös tilauskanta kasvoi 3,7 prosenttia 325,2 miljoonaan euroon.

Ryhmän liikevoittoprosentti oli tammi-kesäkuussa 0,7 prosenttia, kun se oli vuotta aiemmin 6,8 prosenttia miinusmerkkinen. Sormaala piti ryhmän pinnistystä plusmerkkiseksi jo alkuvuonna hyvänä suorituksena, sillä yleensä ryhmä on tehnyt kausivaihtelun vuoksi tappiota tässä vaiheessa vuotta. Hänen mukaansa maanrakennusurakoitsijoiden kannattavuus on keskimäärin surkea, sillä useimmat tekevät tappiota. Hän toteaa, että alan hinnat eivät ole tulleet ylöspäin Suomessa, mutta Tanskassa ja Norjassa ne ovat ehkä nousseet.

Päällystystöiden kokonaismäärän odotetaan säilyvän viime vuoden hyvällä tasolla Suomessa, mutta kilpailun ennakoidaan jatkuvan kireänä. Vilkas talonrakentaminen ja käynnissä olevat infrahankkeet pitävät murskausurakoinnin ja valmisbetonin kysynnän hyvänä.

 

Rakennusmateriaaliryhmä


Rakennusmateriaaliryhmän liikevaihto kasvoi 40,0 prosenttia 58,1 miljoonaan euroon, kun se oli vuotta aiemmin 41,5 miljoonaa euroa. Liikevoitto kasvoi 3,4 miljoonaan euroon 0,1 miljoonasta. Tilauskanta kasvoi 46,5 miljoonaan euroon 35,3 miljoonasta. Tilauskanta oli hyvä ryhmän kaikilla toimialueilla. Hyvän tilauskannan myötä ryhmän näkymät ovat positiiviset.

Hyvään tulokseen vaikuttivat vilkas kysyntä, tehdyt yrityskaupat sekä Lemminkäinen Betonituote Oy:ssä tehdyt tehostamistoimet. Lisäksi Sormaala totesi myös rakennusmateriaaliryhmän hyötyneen hyvistä säistä. Niiden myötä talojen kattourakoita päästiin aloittamaan normaalia aiemmin. Kattourakointia kuitenkin haittasivat ajoittain kovien eristevillojen pitkät toimitusajat. Sormaalan mukaan eristevillojen saatavuusongelmien taustalla on se, että kotimaiset valmistajat saavat tuotteista paremman katteen Venäjällä.

 

Lemcon


Lemconin liikevaihto laski 4,7 prosenttia 164,6 miljoonaan euroon 172,7 miljoonasta. Liikevoitto laski 9,7 prosenttia 6,5 miljoonaan euroon 7,2 miljoonasta. Tilauskanta oli hyvä ja on ollut kasvussa varsinkin Venäjällä.

Lemconin viime vuotta pienempiä lukuja Sormaala selittää sillä, että toiminta koostuu niin isoista projekteista, jolloin kyse on lähinnä siitä, milloin projekteja päästään tulouttamaan.

Yhtiö ilmoitti kesäkuussa tehneensä yhteistyösopimuksen ja kiinteistökaupan esisopimuksen noin 130 hehtaarin teollisuuspuistohankkeesta Venäjällä Kalugan läänissä sijaitsevaan Vorotynskin kaupunkiin. Teollisuuspuistoon on kaavailtu 15-20 tuotantolaitosta ja logistiikkakeskusta. Sormaalan mukaan rakentaminen alkaa aikaisintaan vuoden kuluttua.

Sormaala jatkaa, että yhtiön pitää vähitellen uskaltaa sijoittaa rahaa Venäjälle pidemmällä aikajänteellä. Yhtiö aikoo edetä siellä kuitenkin kohtuullisen varovaisesti.

”Emme anna sellaisia lupauksia, että Venäjän liiketoiminnan osuus konsernin liikevaihdosta olisi parin vuoden kuluttua 20-30 prosenttia”, Sormaala toteaa.

Hänen mukaansa yhtiöllä on pikku hiljaa tarkoituksena lähteä kasvattamaan myös asuntotuotantoa Venäjällä. Sitä varten on jo käyty katsastamassa tontteja.

 

Palmberg


Palmberg-konsernin liikevaihto kasvoi 33,9 prosenttia 363,2 miljoonaan euroon 271,3 miljoonasta. Liikevoitto kasvoi 45,7 prosenttia 31,9 miljoonaan euroon 21,9 miljoonasta. Liikevoittoprosentti oli 8,8, kun se oli vuosi sitten 8,1. Tilauskanta kasvoi ja oli suurempi kuin koskaan aiemmin.

Yhtiö ennakoi aloittavansa noin 1 000 uutta asuntoa tänä vuonna Suomessa, kun se aloitti viime vuonna noin 1 600 asuntoa. Sormaalan mukaan vähentymiseen on monta syytä. Näitä ovat muun muassa tonttipula, kaavoituksen hitaus sekä resurssien tarve muualla. Sormaala lisää kuitenkin, että joillakin paikkakunnilla asuntojen myynti on myös selvästi hidastunut, mikä on nostanut aloituskynnystä.

Palmbergin toimitusjohtaja Risto Bono täsmensi tällaisia paikkakuntia olevan esimerkiksi Jyväskylä, Kuopio, Kotka ja Kouvola. Sen sijaan pääkaupunkiseudulla kysyntä on erittäin hyvä. Myös Turussa ja Tampereella kauppa kävisi, mutta niissä kaavoitus on hidastanut rakentamista. Myös Oulussa yhtiöllä on Bonon mukaan tonttipulaa.

Rakennusteollisuus RT on ennakoinut asuntorakentamisen säilyvän lähes nykytasolla. Sormaala sanoo olevansa asiassa hieman pessimistisempi kuin RT.

 

Tekmanni


Tekmanni Oy:n liikevaihto kasvoi 17,9 prosenttia 103,4 miljoonaan euroon 87,7 miljoonasta. Liikevoitto kasvoi 91,7 prosenttia 4,6 miljoonaan euroon 2,4 miljoonasta eurosta. Tilauskanta kasvoi ja on yhtiön kaikkien aikojen suurin. Taloteknisen huolto-, kunnossapito- ja korjaustoiminnan kysyntä jatkuu vilkkaana.

Tekmannin liikevoittoprosentti oli 4,5 prosenttia, kun se oli vuotta aiemmin 2,4 prosenttia. Sormaala piti Tekmannin liikevoittoprosenttia alan yrityksille varsin hyvänä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Lemminkäinen yli kolminkertaisti tuloksensa 38,9 miljoonaan euroon tammi-kesäkuussa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat