Kokeile kuukausi maksutta

OPK: Hyvät edellytykset asuntomarkkinoiden hallitulle kehitykselle

Osuuspankkikeskuksen toimitusjohtajan Tony Vepsäläisen mielestä Suomessa on edellytykset hallitulle kehitykselle asuntomarkkinoille, vaikka yhtäläisyyksiä 1990-luvun lamaa edeltäneeseen tilanteeseen onkin olemassa. Kuitenkin myös eroavaisuudet ovat merkittäviä.

Osuuspankkikeskuksen toimitusjohtajan Tony Vepsäläisen mielestä Suomessa on edellytykset hallitulle kehitykselle asuntomarkkinoille, vaikka yhtäläisyyksiä 1990-luvun lamaa edeltäneeseen tilanteeseen onkin olemassa. Kuitenkin myös eroavaisuudet ovat merkittäviä.

Yhteneväisinä tekijöinä Vepsäläinen näkee nopean luottokannan kasvun, rohkean lainanoton sekä kiinnostuksen asumisväljyyden ja -tason nostamiseen. Myös pankkien liiketoiminnan kasvuhakuisuus ja voimakas kilpailu asiakkaista leimaavat nykyistä markkinatilannetta.

Toisaalta eroavaisuuksia ovat esimerkiksi oleellisesti alhaisempi korkojen taso ja kapeampi vaihteluväli sekä ennusteita vahvempi työllisyyden ja palkkojen nousu. Lisäksi velanotto on kokonaisuudessaan hallittua ja tulojen kehityksen mukaista, kun jo noin 80 prosenttia suomalaisista pystyy säästämään osan kuukausittaisista tuloistaan. Asuntolainojen maksuhäiriöt eivät myöskään ole lisääntyneet OP-ryhmän sisällä.

Vepsäläinen mainitsee myös entistä paremmat korkojen ja muiden riskien hallintaan tarkoitetut tuotteet. Hän pitää myös asuntojen hintakehityksen ja myyntiaikojen palautumista pitkän ajan keskimääräiselle tasolle kaikkien edun mukaisena.

Vepsäläinen uskoo myös, että Yhdysvaltain asuntolainakriisin vaikutukset Suomen asuntomarkkinoihin jäävät vähäisiksi. Tätä hän perustelee Yhdysvaltojen ja Suomen asuntolainamarkkinoiden monilla eroilla. Yhdysvalloissa riskiluottojen määrä on merkittävä. Kun Suomessa luotonmyöntö perustuu ensisijaisesti asiakkaan maksukykyyn ja luottokelpoisuuteen, niin Yhdysvalloissa se perustuu jopa pelkästään vakuuksiin ja niiden arvonnousuodotuksiin.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “OPK: Hyvät edellytykset asuntomarkkinoiden hallitulle kehitykselle”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat