Rakentamisen suhdannenäkymät kohoavat edelleen

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n tuoreen suhdannebarometrin mukaan rakentamisen suhdannehuippu jatkuu edelleen. Yritysten odotukset lähikuukausille ovat niin valoisat, että suhdanteen odotetaan jopa vielä hieman kohenevan loppuvuonna. Lähitulevaisuuden suhdannenäkymiä kuvaava saldoluku oli heinäkuussa +9, kun se oli huhtikuisessa tiedustelussa +6.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n tuoreen suhdannebarometrin mukaan rakentamisen suhdannehuippu jatkuu edelleen. Yritysten odotukset lähikuukausille ovat niin valoisat, että suhdanteen odotetaan jopa vielä hieman kohenevan loppuvuonna. Lähitulevaisuuden suhdannenäkymiä kuvaava saldoluku oli heinäkuussa +9, kun se oli huhtikuisessa tiedustelussa +6.

Rakentamisen tuotannon kasvu kiihtyi jonkin verran toisella vuosineljänneksellä alkuvuoden tasoon verrattuna ja kehitys oli odotuksia vahvempaa. Kasvuvauhdin odotetaan jatkuvan hyvänä vielä alkusyksyllä, mutta viimeisellä neljänneksellä sen arvioidaan hidastuvan.

 

Alan kapasiteetti on täydessä käytössä ja kapasiteettipulaa esiintyy yleisesti. Liian vähän kapasiteettia kysyntään nähden oli 37 prosentilla vastaajista, kun lukema oli 29 prosenttia huhtikuussa.

Rakennusyritykset saivat toisella neljänneksellä enemmän tilauksia kuin ensimmäisellä neljänneksellä. Tilausten kasvun odotetaan jatkuvan kohtalaisena kolmannella neljänneksellä. Tilauskanta on tällä hetkellä selvästi normaalia tasoa suurempi. Se turvaa tuotannon jatkumisen lähes seitsemäksi kuukaudeksi. Myymättömien asuntojen määrä kasvoi tavanomaiselle tasolle.

Rakennusyritysten tuotteiden myyntihinnat nousivat ripeästi, mutta ne olivat kuitenkin odotetulla tasolla. Hintojen nousun ennakoidaan hidastuvan lähikuukausina. Myös tuotantokustannukset nousivat hyvin nopeasti ja nousuvauhdin odotetaan myös jatkuvan lähes samanlaisena.

Henkilöstön määrän kehitys oli huhti-kesäkuussa odotuksia myönteisempää, vaikka kasvu hidastuikin. Kasvun odotetaan jatkuvan lähikuukausien aikana, mutta pula ammattityövoimasta on edelleen kova. Rakennusyrityksistä 48 prosenttia arvioi ammattityövoimapulan estävän tuotannon laajentamista.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakentamisen suhdannenäkymät kohoavat edelleen”

Jätä kommentti