Kokeile kuukausi maksutta

Talotekniikka on terminä tunnettu, mutta sisältö epäselvää

Talotekniikka on sanana tullut tutuksi suomalaisille, mutta sen sisältö on vielä jossain määrin epäselvä. Haaga-Helia ammattikorkeakoulun tekemissä kolmessa erillisessä selvityksessä talotekniikan tunnettuus on syventynyt niin suuren yleisön kuin päättäjien ja median keskuudessa. Koeponnistusryhmänä käytettiin alalla toimivia henkilöitä.

Talotekniikka on sanana tullut tutuksi suomalaisille, mutta sen sisältö on vielä jossain määrin epäselvä. Haaga-Helia ammattikorkeakoulun tekemissä kolmessa erillisessä selvityksessä talotekniikan tunnettuus on syventynyt niin suuren yleisön kuin päättäjien ja median keskuudessa. Koeponnistusryhmänä käytettiin alalla toimivia henkilöitä.

Suuri yleisö tunnistaa talotekniikan aiempaa paremmin, mutta sanan sisältö on edelleen jossain määrin epäselvä. Puolet kyselyyn vastanneista sanoi tuntevansa käsitteen, mutta eivät olleet täysin varmoja, mitä sillä tarkoitetaan.

Vajaa 20 prosenttia vastaajista ilmoitti tuntevansa termin varmasti, joka kolmas ei tuntenut talotekniikkaa eikä tiennyt, mitä se tarkoittaa. Kolmannes vastaajista piti talotekniikka-käsitteen selkeyttä jonkin verran epäselvänä, neljännes melko selkeänä ja 15 prosenttia selkeänä.

Miehet tuntevat tai luulevat tuntevansa sanan selkeästi naisia paremmin. Talotekniikka on valtaosalle tullut tutuksi mediasta, mutta myös rakentajat ja remontoijat tunsivat sanan.

Päättäjien ja median keskuudessa vastaajista 42 prosenttia tunsi talotekniikka-sanan ja sen sisällön, 47 prosenttia tunsi termin, mutta ei ollut täysin varma, mitä sillä tarkoitetaan ja 11 prosenttia ei tuntenut termiä lainkaan. Runsas puolet vastaajista piti talotekniikkaa käsitteenä erittäin selvänä tai selvänä, kolmannes melko epäselvänä.

Käsitteen ymmärtämistä kuvaa, että vastaajien mielestä talotekniikalla on eniten merkitystä energiansäästöön, asumismukavuuteen, asumiskustannuksiin ja ympäristöystävällisyyteen.

Alan sisäisessä vertailututkimuksessa vertailututkimuksena selvitettiin, miten tutun ja ymmärrettävän talotekniikan ammattilaiset uskovat käsitteen ”talotekniikka” olevan ns. suurelle yleisölle. Tutkimuksen perusjoukon muodostivat teollisuuden, kaupan, maahantuonnin, suunnittelun, urakoinnin, tutkimuksen ja koulutuksen parissa työskentelevät henkilöt sekä talotekniikkapalveluja ostavat ammattilaiset.

Ammattilaisten mielestä (81,8 %) suuri yleisö kyllä tuntee ilmaisun, mutta ei ole varma, mitä sillä tarkoitetaan. Kuudesosa vastaajista on sitä mieltä, ettei suuri yleisö tunne termiä. Vankimmin talotekniikan tunnettuuteen suuren yleisön keskuudessa uskoivat tutkimuksen ja koulutuksen sekä viranomaistoiminnan aloilla toimivat. Vuonna 2000 suoritetussa tutkimuksessa ammattilaiset arvioivat suuren yleisön tuntevan talotekniikka-termin jokseenkin huonosti.

Nyt kysyttiin ammattilaisten näkemyksiä toimenpiteistä, jotka ovat lisänneet talotekniikan tunnettuutta suomalaisten parissa. Korkeimmalle nousivat näkyminen lehdissä ja televisiossa sekä messuilla. Vastaajien mielestä merkitystä on myös esilläololla rakentamisen erikoisliikkeissä ja oppilaitoksissa. Jatkossa talotekniikan ammattilaiset haluavat korostaa suurelle yleisölle erityisesti kokonaisvastuuta talotekniikan toimivuudesta sekä energian säästön merkitystä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Talotekniikka on terminä tunnettu, mutta sisältö epäselvää”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat