Kokeile kuukausi maksutta

Ernst & Young pitää yksityisrahoitusta ratkaisuna julkisen infrastruktuurin rahoituskriisiin

Taloushallinnon ja liikkeenjohdon asiantuntijaorganisaatio Ernst & Youngin tutkimuksen mukaan ratkaisu julkisen infrastruktuurin rahoitusongelmiin voi löytyä yksityiseltä sektorilta. Tutkimuksen tuoreen raportin ”Investing in Global Infrastructure 2007” mukaan yksityisrahoituksella voitaisiin kattaa arviolta 10-15 prosenttia infrahankkeiden vaatimista vuosikustannuksista maailmanlaajuisesti.

Taloushallinnon ja liikkeenjohdon asiantuntijaorganisaatio Ernst & Youngin tutkimuksen mukaan ratkaisu julkisen infrastruktuurin rahoitusongelmiin voi löytyä yksityiseltä sektorilta. Tutkimuksen tuoreen raportin "Investing in Global Infrastructure 2007" mukaan yksityisrahoituksella voitaisiin kattaa arviolta 10-15 prosenttia infrahankkeiden vaatimista vuosikustannuksista maailmanlaajuisesti.

Raportti kertoo, että maailmanlaajuinen kilpailu yksityisrahoituksen käytöstä julkisen omaisuuden peruskorjaus- ja rakennusprojekteihin tulee lisääntymään merkittävästi seuraavan kymmenen vuoden aikana. Yksityinen sijoittaminen julkisiin hankkeisiin onkin muodostumassa merkittäväksi omaisuuslajiksi.

Ernst & Youngin julkishallinnon toimialajohtaja Jarmo Lohen mukaan molemmilla osapuolilla on loistavat mahdollisuudet hyötyä yksityisestä rahoituksesta julkisiin hankkeisiin.

”Valtioilla on kyltymätön tarve lisärahoitukselle sekä yksityisen sektorin osaamiselle, jotta ikääntyvä infrastruktuuri saadaan peruskorjattua ja uutta luotua tarpeiden mukaisesti. Yksityiset sijoittajat taas hyötyvät infraprojektien tarjoamista pitkäaikaisista ja vakaista tuotoista.”

Lohi huomauttaa myös, että monissa tapauksissa yksityiset sijoittajat tuovat mukanaan arvokasta kokemusta suurikokoisten projektien läpiviennistä ja vielä valtiollisia laitoksia kilpailukykyisemmillä hinnoilla. Suomi ei ollut mukana tutkitun kahdeksan maan ryhmässä. Siitä huolimatta Lohi pitää kysymystä yksityisrahoituksen käytöstä ajankohtaisena myös meillä.

”Julkisuudessa käydään jatkuvaa keskustelua muun muassa suurten ja välttämättömien liikenneväylä- ja joukkoliikennehankkeiden sekä julkisten rakennusinvestointien ajoittamisesta ja rahoittamisesta. Samoin tapetilla ovat rapistuvan rakennuskannan ja menneiden vuosien laadunvalvonnassa tehtyjen laiminlyöntien aiheuttamien home- ja muiden vaurioiden synnyttämät peruskorjaustarpeet.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ernst & Young pitää yksityisrahoitusta ratkaisuna julkisen infrastruktuurin rahoituskriisiin”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat