Kokeile kuukausi maksutta

YIT kaavailee maantieteellistä laajentumista – taloudelliset tavoitteet ennallaan

YIT Oyj:n hallitus on vahvistanut konsernin strategian ja taloudelliset tavoitteet kaudelle 2008-2010. Strategisena tavoitteena on kannattava kasvu. Yhtiö pitää taloudelliset tavoitetasonsa muuttumattomina, mutta hakee maantieteellisen toiminta-alueensa laajentamista.

YIT Oyj:n hallitus on vahvistanut konsernin strategian ja taloudelliset tavoitteet kaudelle 2008-2010. Strategisena tavoitteena on kannattava kasvu. Yhtiö pitää taloudelliset tavoitetasonsa muuttumattomina, mutta hakee maantieteellisen toiminta-alueensa laajentamista.

image

Rakentamispalveluiden puolella YIT tavoittelee maantieteellistä laajentumista yhteisyrityksin tai yrityskaupoin. Tavoitteena on käynnistää omaperustaista asuntotuotantoa keskisessä Itä-Euroopassa, missä on samanlaista tarvetta parantaa asumisolosuhteita kuin Venäjällä.

Konsernijohtaja Hannu Leinosen mukaan keskisen Itä-Euroopan eri maat ovat erilaisessa kehitysvaiheessa. Tämä tarkoittaa sitä, että eri maissa saatetaan valita eri lähestymistapa markkinoille astumiseen. Toisissa maissa YIT saattaa valita yritysostot ja toisissa taas perustaa uuden yrityksen.

”Joka tapauksessa odotettavissa ei ole mitään merkittäviä yritysostoja, vaan ne tulevat olemaan lähinnä jalansijan hankkimista”, Leinonen kertoo.

Kiinteistöteknisten palveluiden puolella yhtiö katsastaa Leinosen mukaan mahdollisuuksia Länsi-Euroopassa. Tämä merkitsee, että yhtiö seuraa tarkemmin ja aktiivisemmin kehitystä alueella. Yhtiössä arvioidaan, että Länsi-Euroopassa olisi mahdollisuuksia laajentaa tarjontaa yrityskaupan kautta.

Maantieteellisellä laajentumisella yhtiö pyrkii saavuttamaan aseman kasvavilla markkina-alueilla sekä ylläpitämään tasapainoista liiketoimintarakennetta. Leinonen tähdentää kuitenkin, että näillä askelilla maantieteellisen laajentumisen suuntaan pyritään luomaan mahdollisuuksia kasvuun lähinnä strategiakauden jälkeen.

”Haluamme vain päästä sisään markkinoille, jotta voimme katsoa tarkemmin markkinoita ja niiden tarjoamia mahdollisuuksia”, Leinonen toteaa. Hän korostaa myös sitä, että yhtiö ei aseta tarkkoja numerollisia tavoitteita laajentumisen suhteen.

 

Taloudelliset tavoitteet ennallaan

YIT:n liikevaihdon kasvutavoite on keskimäärin 10 prosenttia vuodessa, liikevoittotavoite 9 prosenttia liikevaihdosta, sijoitetun pääoman tuottotavoite 22 prosenttia, omavaraisuusastetavoite 35 prosenttia ja osingonjakotavoite 40-60 prosenttia tuloksesta verojen ja vähemmistöosuuden jälkeen. YIT on lisäksi asettanut erilliseksi tavoitteeksi kasvattaa liikevaihtoa Venäjällä keskimäärin 50 prosenttia vuodessa kaudella 2006-2009.

YIT vahvistaa liiketoimintaansa lähivuosina nykyisissä toimintamaissa. Kiinteistötekniset palvelut -toimialalla tavoitteena on kasvattaa markkinaosuutta koko toiminta-alueella: Pohjoismaissa, Baltiassa ja Venäjällä. Kasvun painopiste on Pohjoismaissa. Palveluvalikoimia täydennetään sekä orgaanisesti että yrityskaupoin.

Teollisuus- ja verkkopalvelut -toimialalla strategisena painopisteenä ovat teollisuuden Suomessa ulkoistamat kunnossapitopalvelut.

 

”Haasteena Venäjä, Venäjä ja Venäjä”


Rakentamispalveluissa kasvu painottuu Venäjälle sekä toimitilojen omaperustaisten kehittämishankkeiden lisäämiseen. Omaperustaista asuntotuotantoa lisätään Venäjällä vahvistamalla läsnäoloa YIT:n nykyisissä toimintakaupungeissa sekä jatkamalla laajentumista uusiin Venäjän miljoonakaupunkeihin.

”YIT:ssä haasteemme on Venäjä, Venäjä ja Venäjä”, Leinonen toteaa, mutta täsmentää haasteen olevan YIT:n tapauksessa positiivinen. Hänen mukaansa Venäjän markkinat antavat yhtiölle paljon mahdollisuuksia, ja yhtiö on jo hyvin läsnä maan markkinoilla.

YIT järjesti tänään sijoittajille ja analyytikoille tarkoitetun Pääomamarkkinapäivän Lontoossa. Hannu Leinonen puhui tilaisuudessa YIT:n strategiasta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “YIT kaavailee maantieteellistä laajentumista – taloudelliset tavoitteet ennallaan”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat