Kokeile kuukausi maksutta

Betoni viestii pysyvyyttä ja turvallisuutta

Talonrakentajien sidosryhmien mielikuvissa betoniin rakennusmateriaalina liittyvät arvot viestivät pysyvyyttä ja turvallisuutta, kun taas erityisesti ulkonäköön liittyvissä asioissa betonilla on parantamisen varaa. Puuhun taas liittyy emotionaalisia arvoja ja mielikuvatasolla se yhdistetään usein kestävään kehitykseen. Teräkseen puolestaan liitetään moderneja arvoja, kuten dynaamisuus ja trendikkyys. Nämä seikat käyvät ilmi Suomen Betonitieto Oy:n keväällä teettämästä haastattelututkimuksesta.

Talonrakentajien sidosryhmien mielikuvissa betoniin rakennusmateriaalina liittyvät arvot viestivät pysyvyyttä ja turvallisuutta, kun taas erityisesti ulkonäköön liittyvissä asioissa betonilla on parantamisen varaa. Puuhun taas liittyy emotionaalisia arvoja ja mielikuvatasolla se yhdistetään usein kestävään kehitykseen. Teräkseen puolestaan liitetään moderneja arvoja, kuten dynaamisuus ja trendikkyys. Nämä seikat käyvät ilmi Suomen Betonitieto Oy:n keväällä teettämästä haastattelututkimuksesta.

Kullakin rakennusmateriaalilla, betonilla, puulla ja teräksellä, on runkorakentamisessa omat luontaiset käyttöalueensa. Kaikista syntyy hyvä lopputulos, jos laatu hallitaan rakennusprosessin eri vaiheissa. Haastateltujen yleinen mielikuva kaikista materiaaleista on samalla tasolla. Mielikuvatason vertailussa betoni osoittautui vahvaksi kestävyydessä, turvallisuudessa, elinkaariedullisuudessa ja kilpailukyvyssä.

Betonirakentaminen on rakentamisen ”valtatekniikkaa”, mikä tarkoittaa sitä, että se osataan koko ammattirakentamisen ketjussa hyvin ja ylimääräiset kustannukset ovat monien toistojen ansiosta hioutuneet minimiin. Haastateltavien mukaan kustannusten ollessa yhtä suuret valinta useimmiten kohdistuu betoniin, koska myös tekniset syyt yleensä puoltavat betonin valintaa. Betoni on käytännössä itsestään selvä runkomateriaali asuinkerrostaloissa ja erittäin kilpailukykyinen toimistorakennuksissa.

Teräksen luontaisimmat käyttökohteet löytyvät liike- sekä teollisuus- ja varastorakentamisesta erityisesti silloin, kun vaadittuihin jänneväleihin ei muilla vaihtoehdoilla päästä.

Haastatellut rakennuttajat, urakoitsijat ja arkkitehdit toivovat, että betonijulkisivut hyväksyttäisiin vaihtoehdoksi nykyistä useammin. Betonielementtijulkisivu on edullisin ja nopein rakennustapa, ja sitä haluttaisiin käyttää enemmän. Kehitysmahdollisuuksia nähdään useita. Näitä ovat muun muassa graafinen betoni tehostuskeinona, materiaalien yhdistely, parvekkeet julkisivun jäsentelyssä, betonin plastisuuden hyödyntäminen ja puhdasvalupintojen käyttö.

Tutkimuksessa oli mukana yhteensä 30 haastateltavaa, ja he edustivat kaavoittajia, arkkitehteja, rakennesuunnittelijoita, rakennuttajia ja urakoitsijoita. Tekniikan lisensiaatti Markku Vesa Eurodevo Oy:stä teki haastattelut ja laati yhteenvedon.

Betoniteollisuus aikoo näiden haastatteluista vedettävien johtopäätösten mukaisesti määrätietoisesti panostaa betonijulkisivujen kehittämiseen yhteistyössä rakentamisen eri sidosryhmien kanssa. Koko betonirakentamisen tutkimusta ja kehitystyötä tullaan tarkastelemaan kriittisesti, ja suunnitelmana on tehostaa ja aktivoida sitä. Myös viestintää täsmennetään ja kohdennetaan eri tavoin.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Betoni viestii pysyvyyttä ja turvallisuutta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat