Myymättömien valmiiden asuntojen määrä nousi rajusti

Myymättömien valmiiden asuntojen määrä on kasvanut rajusti pääkaupunkiseudun ulkopuolella, ilmenee Rakennuslehden tilaamasta markkinakatsauksesta. Vuodessa määrä on lisääntynyt 175 prosentilla ja viimeksi kuluneen neljän kuukauden aikana valmiiden asuntojen myyntivarasto on kasvanut 46 prosentilla. Tarkastelluilla alueilla kaupataan jo 1 016 valmista asuntoa, mikä on enemmän kuin kertaakaan sitten 1990-luvun alun lamavuosien.

Myymättömien valmiiden asuntojen määrä on kasvanut rajusti pääkaupunkiseudun ulkopuolella, ilmenee Rakennuslehden tilaamasta markkinakatsauksesta. Vuodessa määrä on lisääntynyt 175 prosentilla ja viimeksi kuluneen neljän kuukauden aikana valmiiden asuntojen myyntivarasto on kasvanut 46 prosentilla. Tarkastelluilla alueilla kaupataan jo 1 016 valmista asuntoa, mikä on enemmän kuin kertaakaan sitten 1990-luvun alun lamavuosien.

Tiedot perustuvat STH-Group Ky:n tekemään seurantaan, joka koskee kahdeksaa aluetta pääkaupunkiseudun ulkopuolella eri puolilla Suomea. Seuranta kattaa käytännössä kaiken vapaarahoitteisen asuntotuotannon näillä alueilla. Syyskuun lopulla alueilla on myynnissä 4 635 rakenteilla olevaa tai valmista uutta asuntoa.

 

Valmiiden asuntojen osuus myytävistä uusista asunnoista on kasvanut nopeasti. Nyt valmiiden osuus on jo 21,9 prosenttia, kun osuus oli viime toukokuussa 14,2 prosenttia. Vielä tammikuussa vain noin joka kymmenes myytävä uusi asunto oli valmis.

 

”Monella paikkakunnalla valmiiden myymättömien asuntojen määrä on tuplaantunut toukokuusta. Ylitarjonta realisoituu ja valmiiden asuntojen määrä lisääntyy nopeasti. Huippua tuskin on vielä nähty, sillä valmiiden asuntojen määrä todennäköisesti kasvaa edelleen”, STH-Groupin Seppo Töyrälä arvioi.

 

Myynnissä on erittäin paljon uusia asuntoja, sillä kymmenen vuoden seurantajaksolla ainoastaan viime keväänä oli kaupan uusia asuntoja enemmän kuin nyt. Myös kauppa käy edelleen kohtuullisen hyvin, sillä kahden vuoden takaisista huippuluvuista ollaan vain 15 prosenttia jäljessä. Silti kauppojen määrä suhteessa tarjontaan on niin vähäistä, että asuntoja valmistuu varastoon. Eniten niitä on Oulun seudulla, jossa odottaa myyntiä 230 valmista uutta asuntoa.

 

Erot eri paikkakuntien välillä ovat Töyrälän mukaan tällä hetkellä erittäin suuret. Joillain paikkakunnilla kauppa on selvästi hiljentynyt. Ainoastaan Itä-Suomessa kauppamäärät ovat selvästi viime syksyä korkeammalla tasolla.

 

Myynnissä olevien uusien asuntojen määrä on vähentynyt keväästä vain viisi prosenttia, mutta rakenteilla olevien kohteiden määrä on pudonnut 13,6 prosenttia. Tilannetta selittää valmiiden asuntojen osuuden kasvu myytävistä asunnoista.

 

Lue lisää aiheesta Rakennuslehden numerosta 32.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Myymättömien valmiiden asuntojen määrä nousi rajusti”

Vastaa