Kokeile kuukausi maksutta

Helsinki ja Espoo kohti esteetöntä rakentamista

Helsinki ja Espoo ottavat ensi vuoden alusta käyttöönsä tyyppipiirustukset, jotka ohjaavat esteetöntä rakentamista. Tyyppipiirustusten myötä kaikki Helsingin ja Espoon kadut, puistot sekä julkisten rakennusten piha-alueet tullaan peruskorjaamaan ja rakentamaan esteettömiksi ja kaikille helpoksi kulkea aina kun se on mahdollista. Myös muut kunnat voivat vapaasti hyödyntää tyyppipiirustuksia.

Helsinki ja Espoo ottavat ensi vuoden alusta käyttöönsä tyyppipiirustukset, jotka ohjaavat esteetöntä rakentamista. Tyyppipiirustusten myötä kaikki Helsingin ja Espoon kadut, puistot sekä julkisten rakennusten piha-alueet tullaan peruskorjaamaan ja rakentamaan esteettömiksi ja kaikille helpoksi kulkea aina kun se on mahdollista. Myös muut kunnat voivat vapaasti hyödyntää tyyppipiirustuksia.

Tyyppipiirustuksia laatimassa olleen Helsinki kaikille -projektin projektinjohtaja Pirjo Tujula sanoo, että esteetön ympäristö on peruspalvelu, joka mahdollistaa niin äitien lastenvaunujen kanssa, liikkumisesteisten, vanhusten kuin matkalaukkuja raahaavien turistienkin mennä minne haluavat.

Uudet alueet suunnitellaan joko perustason tai erikoistason alueiksi. Perustason ratkaisut täyttävät esteettömän ympäristön yleiset vaatimukset. Erikoistason ympäristöt tulevat olemaan nimensä mukaisesti erityisen miellyttäviä kaikille kulkea. Esteettömyyden erikoistason tulee toteutua julkisen liikenteen pysäkeillä, kävelykaduilla, keskusta-alueilla, kaikille soveltuvilla liikunta- ja leikkipaikoilla sekä vanhus-, vammais-, sosiaali- ja terveyspalvelujen ympäristöissä.

Korjaustöiden yhteydessä ylläpitäjät ja urakoitsijat velvoitetaan käyttämään uusia tyyppipiirustuksia sekä niissä määriteltyjä materiaaleja. Niitä ovat suojateillä luonnonkivinen sahattu nupukivi sekä betoninen iso suorakaidekivi tai massaus. Jalkakäytävän ja pyörätien erottamiseen on käytettävä erikoistasolla lohkopintaista luonnonkivistä noppa- tai nupukiveä ja perustasolla massausta.

Jo rakennetuille alueille Helsinki kaikille -projekti laatii alueelliset esteettömyyssuunnitelmat, joissa määritellään osat ja reitit, joita tullaan kehittämään erikoistason tai perustason vaatimusten mukaisiksi.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Helsinki ja Espoo kohti esteetöntä rakentamista”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat