Kokeile kuukausi maksutta

Rakentamisen PK-yritysten suhdannetilanne edelleen normaalia parempi

EK:n tuoreen suhdannebarometrin mukaan rakentamisen PK-yritykset odottavat suhdanteidensa heikkenevän talven aikana. Osa heikkenemisestä selittyy kausiluonteisilla tekijöillä. Suhdannenäkymiä mittaava saldoluku oli lokakuussa -17, kun se oli heinäkuussa +10. Suhdannetilanne on silti edelleen normaalia parempi. Keskisuurilla yrityksillä suhdannetilanne on vahva, kun taas pienillä tilanne on kääntynyt heikompaan.

EK:n tuoreen suhdannebarometrin mukaan rakentamisen PK-yritykset odottavat suhdanteidensa heikkenevän talven aikana. Osa heikkenemisestä selittyy kausiluonteisilla tekijöillä. Suhdannenäkymiä mittaava saldoluku oli lokakuussa -17, kun se oli heinäkuussa +10. Suhdannetilanne on silti edelleen normaalia parempi. Keskisuurilla yrityksillä suhdannetilanne on vahva, kun taas pienillä tilanne on kääntynyt heikompaan.

Rakentamisen PK-yritysten kasvu on ollut loppukesällä ja alkusyksyllä kolme kuukautta sitten esitettyjen myönteisten arvioiden mukaista. Nyt yritykset arvioivat tuotannon kasvuvauhdin jäävän selvästi hitaammaksi. Erityisesti pienissä yrityksissä kasvuodotukset ovat varovaiset, kun taas keskisuuret yritykset odottavat kasvuvauhdin jatkuvan voimakkaana.

Keskisuurien yritysten tilausten määrä on kasvanut aiemmasta, kun taas pienet yritykset ovat saaneet tilauksia saman verran kuin kesällä. Koko PK-yritysten saamien tilausten määrä on ollut hieman kolme kuukautta sitten ennakoitua suurempi. Tilausten määrän odotetaan jatkavan loivassa kasvussa lähikuukausina. Keskisuurissa yrityksissä tilauskanta säilyi huomattavan korkeana, kun taas pienissä yrityksissä tilauskanta supistui normaalille tasolle.

Myyntihinnat ovat kohonneet odotetusti nopeaa tahtia. Hintojen nousun ennakoidaan hidastuvan lähikuukausina. Kustannusten nousu on jatkunut kovana PK-yrityksillä, kun suurilla yrityksillä nousutahti rauhoittui hieman. Kustannuskehityksen odotetaan jatkuvan hankalana lähikuukausina, vaikkakin nousupaineiden uskotaan jäävän alkusyksyä pienemmiksi.

Talonrakennusyritysten myymättömien huoneistojen lukumäärä kasvoi selvästi. Taso on jo tavanomaista korkeampi.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakentamisen PK-yritysten suhdannetilanne edelleen normaalia parempi”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat