Kokeile kuukausi maksutta

SRV:n tulos parani 7,8 miljoonaan euroon heinä–syyskuussa 2007

Liikevaihdon yli 43 prosentin kasvu sekä kannattavuuden roima parantuminen nostivat SRV-konsernin tuloksen kymmenkertaiseksi kuluvan vuoden heinä-syyskuussa viime vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna. Myös koko alkuvuoden osalta luvut osoittivat positiivista kehitystä, ja tilauskannan kasvu luo optimismia jatkonkin suhteen. Asuntomarkkinoiden hiipuminen näkyy kuitenkin myös SRV:llä, sillä yhtiö ennakoi aloittavansa uusia omaperusteisia asuntoja tänä vuonna selvästi viime vuotta vähemmän.

Liikevaihdon yli 43 prosentin kasvu sekä kannattavuuden roima parantuminen nostivat SRV-konsernin tuloksen kymmenkertaiseksi kuluvan vuoden heinä-syyskuussa viime vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna. Myös koko alkuvuoden osalta luvut osoittivat positiivista kehitystä, ja tilauskannan kasvu luo optimismia jatkonkin suhteen. Asuntomarkkinoiden hiipuminen näkyy kuitenkin myös SRV:llä, sillä yhtiö ennakoi aloittavansa uusia omaperusteisia asuntoja tänä vuonna selvästi viime vuotta vähemmän.

SRV-konserni 7-9 2007/7-9 2006

  • Liikevaihto milj. euroa 134,6/93,9
  • Liikevoitto % 5,7/1,0
  • Tulos ennen veroja milj. euroa 7,8/0,8

1-9 2007/1-9 2006

  • Liikevaihto milj. euroa 395,9/322,3
  • Liikevoitto % 4,5/4,0
  • Tulos ennen veroja milj. euroa 16,8/10,2
  • Omavaraisuusaste % 60,9/30,6  
  • Tase milj. euroa 313,1/229,4
  • Henkilöstö (keskimäärin) 763/654
  • Tilauskanta milj. euroa 546,3/447,7

Segmenteittäin tarkasteltuna sekä SRV:n toimitilaliiketoiminnan että asunto- ja alueliiketoiminnan liikevaihto ja liikevoitto kasvoivat kolmannella neljänneksellä. Asunto- ja alueliiketoiminnan osalta myös koko alkuvuoden kehitys on ollut plusmerkkistä. Segmentin tilauskanta kuitenkin supistui syyskuun lopussa 128,2 miljoonaan euroon viime vuoden syyskuun lopun 156,3 miljoonasta eurosta.

 

Omaperustaisten asuntojen aloitukset laskevat reippaasti 2007

Yhtiön alkuvuonna myymien asuntojen määrä on laskenut 248 asuntoon viime vuoden vertailujakson 298 asunnosta. Muiden asuinrakentajien tavoin myös SRV ennakoi uusien asuntojen aloitustensa supistuvan kuluvana vuonna selvästi viime vuoden tasolta. SRV arvioi aloittavansa koko vuonna Suomessa 363 omaperusteista asuntoa, kun se aloitti viime vuonna 490 asuntoa. Valmiita myymättömiä asuntoja yhtiöllä oli syyskuun lopussa 71. Yhtiö ei ilmoita vertailulukua.

Taseen vaihto-omaisuuden erä valmiiden asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöiden osakkeet on kuitenkin kasvanut reippaasti vuotta aiemmasta. Kuluvan vuoden syyskuussa valmiiden asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöiden osakkeissa oli kiinni 25,6 miljoonaa euroa, kun lukema oli vuotta aiemmin 4,1 miljoonaa euroa.

 

Toimitilojen ja kansainvälisen liiketoiminnan tilauskannat kovassa kasvussa


Toimitilaliiketoiminnan osalta liikevaihto kasvoi alkuvuonna, mutta liikevoitto supistui hieman. Taustalla on vertailujakson liikevoittoon sisältynyt noin 10 miljoonan euron kate Kampin toimistotalojen ja kauppakeskuksen myynneistä. Segmentin tilauskanta oli syyskuun lopussa 360,2 miljoonaa euroa, kun se oli vuotta aiemmin 273,0 miljoonaa euroa.

Kansainvälisen liiketoiminnan osalta kolmas neljännes oli heikompi. Segmentin liikevaihto ja liikevoitto laskivat. Koko alkuvuoden osalta segmentin liikevaihto ja liiketulos kehittyivät positiivisesti, vaikkakin liiketulos oli edelleen miinuksella. Tappio oli silti pienempi kuin vuotta aiemmin. Tilauskannan kehitys antaa odottaa merkittävää kansainvälisen toiminnan kasvua, sillä segmentin tilauskanta oli syyskuun lopussa 57,9 miljoonaa euroa oltuaan vuotta aiemmin 18,4 miljoonaa euroa.

Yhtiön mukaan Virossa sekä rakennustoiminnan että asuntomyynnin volyymi on pienentynyt, kun taas Venäjällä on käynnissä omaperustaisia hankkeita, jotka tuloutuvat myynnin yhteydessä. Kansainvälinen liiketoiminta toi 9 prosenttia konsernin liikevaihdosta alkuvuonna.

 

Näkymät


SRV arvioi tilauskantansa kasvavan loppuvuoden aikana ja konsernin koko vuoden liikevaihdon nousevan noin 550 miljoonaan euroon. Tilauskannan ja liikevaihdon kasvuodotusten takana ovat toimitilarakentamisen myönteiset näkymät Suomessa ja Venäjän vahva taloudellinen kehitys. SRV odottaa myös liikevoittonsa ylittävän viime vuoden tason.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “SRV:n tulos parani 7,8 miljoonaan euroon heinä–syyskuussa 2007”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat