Suunnittelualan ylemmille toimihenkilöille työehtosopimus – lakko päättyy

Suunnittelualalle on saatu aikaan uusi työehtosopimus, kun Ylemmät Toimihenkilöt YTN ja Suunnittelu- ja konsulttitoimistojen liitto SKOL hyväksyivät tänään illalla piirisovittelija Esa Longan antaman sovintoehdotuksen alan uudeksi työehtosopimukseksi. Palkat nousevat kahdessa vuodessa reilut 11 prosenttia. Suunnittelualan ylempien toimihenkilöiden lakko loppuu perjantaina aamulla kello 6.

Suunnittelualalle on saatu aikaan uusi työehtosopimus, kun Ylemmät Toimihenkilöt YTN ja Suunnittelu- ja konsulttitoimistojen liitto SKOL hyväksyivät tänään illalla piirisovittelija Esa Longan antaman sovintoehdotuksen alan uudeksi työehtosopimukseksi. Palkat nousevat kahdessa vuodessa reilut 11 prosenttia. Suunnittelualan ylempien toimihenkilöiden lakko loppuu perjantaina aamulla kello 6.

Uusi työehtosopimus on kaksivuotinen ja päättyy 31.10.2009. Sopimuksen palkkaratkaisun kokonaisvaikutus on 11,4 prosenttia. Lisäksi työehtosopimuksiin tuli kirjaukset vapaa-aikana matkustamisen korvauksista ensi vuoden alusta kotimaassa ja vuoden 2009 alusta ulkomailla matkustettaessa.

YTN:n taustaryhmän näkemyksen mukaan tulos oli paras mahdollinen tällä hetkellä. Taustaryhmässä ei pidetty lakon jatkamista tuottoisana yksittäisen jäsenen kannalta. Sopimuksen merkittävä parantaminen olisi vaatinut selvästi pidempää lakkoa, johon taustaryhmän näkemyksen mukaan jäsenkuntaa ei ollut syytä ajaa. Myös YTN:n hallitus ja jäsenliitot yhtyivät taustaryhmän näkemyksen.

SKOLin toimitusjohtaja Timo Myllys puolestaan pitää syntynyttä sopimusratkaisua kalliina. SKOLissa nähdään ratkaisun heikentävän alan kilpailukykyä vientimarkkinoilla, mutta toisaalta liitto myöntää ratkaisun lisäävän entisestään alan kiinnostavuutta työmarkkinoilla.

”Alan yritysten toiminnasta miltei kolmannes kohdistuu vientikohteisiin, joissa insinöörityön hintataso määräytyy kansainvälisillä markkinoilla. Kilpailijamaita korkeampia kustannusnousuja ei voida leipoa hintoihin ja seurauksena kansainväliset konsernit joutuvat miettimään töiden kannalta edullisempia vaihtoehtoja”, Myllys toteaa ja jatkaa ”Mahdollisuudet saada alan henkilöstöpula hellittämään ovat aikaisempaa paremmat.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Suunnittelualan ylemmille toimihenkilöille työehtosopimus – lakko päättyy”

Jätä kommentti