Kokeile kuukausi maksutta

UIL vaatii rakennussuunnittelun pätevyysperusteiden ottamista uudelleen tarkasteltavaksi

Uusi Insinööriliitto UIL ry vaatii, että Suomen Rakentamismääräyskokoelman A2 osa avataan ja suunnittelupätevyyksien perusteita tarkastellaan uudelleen. Suomeen ei saa laatia sellaista järjestelmää, joka muodostuu käytännössä yksilön ammatin harjoittamisen esteeksi ja ohjaa yritysten sijoittumista.

Uusi Insinööriliitto UIL ry vaatii, että Suomen Rakentamismääräyskokoelman A2 osa avataan ja suunnittelupätevyyksien perusteita tarkastellaan uudelleen. Suomeen ei saa laatia sellaista järjestelmää, joka muodostuu käytännössä yksilön ammatin harjoittamisen esteeksi ja ohjaa yritysten sijoittumista.

UIL perustelee vaatimustaan useiden liiton tietoon tulleiden tapausten vuoksi. Rakentamismääräyskokoelman suositusluonteisia ohjeita tulkitaan paikoitellen tiukemmin kuin lain ja asetuksen henki edellyttäisi. Teollisuusrakennusten julkisivujen suunnittelijoiksi vaaditaan arkkitehteja, vaikka ne on tähän saakka menestyksekkäästi suunniteltu samoissa insinööritoimistoissa kuin hallien rakenteetkin. Liiton mukaan alalla toimivilla rakennusinsinööreillä voi olla arkkitehtejä paremmatkin lähtökohdat teollisuushallien rakennussuunnitteluun eikä arkkitehtien palveluja ole Suomessa kaikkialla edes tarjolla.

Liiton näkemyksen mukaan ohje mahdollistaa sen, että rakennusinsinööri voi rakennussuunnittelun osalta täydennyskoulutusta hankittuaan tehdä A-luokan rakennussuunnittelua, siis suunnitella myös A-luokan teollisuusrakennuksien julkisivuja. Näin asia on tulkittu jo aiemmin myös ympäristöministeriön ylijohtajan epävirallisessa linjauksessa, josta on syytä pitää kiinni.

Asia on tullut esille myös rakennusalan henkilöpätevyyksiä myöntävässä Fise Oy:ssä. Fisen lautakuntien päätöksillä on myös työmarkkinoilla voimakkaasti toimintaa ohjaava vaikutus. Lautakunnat vetoavat vastuukysymyksissä lain kohtaan, jossa mainitaan, että rakennusvalvonta tekee lopullisen päätöksen henkilön rakennushankekohtaisesta kelpoisuudesta. On varsin todennäköistä, että pätevyydentoteamistoiminta vakiinnuttaa asemansa ja myönnetyillä pätevyyksillä on tulevaisuudessa entistä suurempi merkitys yksilön ammatin harjoittamiseen ja työmahdollisuuksiin.

UIL:n tekemän selvityksen mukaan rakennusinsinöörit ovat erittäin keskeisiä henkilöitä varsinkin maatalousrakennusten ja pienempien teollisuusrakennusten suunnittelijoina koko maassa. Suomesta kuitenkin puuttuu keskitetty rekisteritieto teollisuus- ja maatalousrakennusten pääsuunnittelijoista sekä rakennus- ja rakennesuunnittelijoista. Rekisteritieto on tarpeen tarkasteltaessa lakien ja asetusten vaikutuksia elinkeinopolitiikkaan. Epäkohta pitää korjata pikimmiten ja ottaa huomioon myös RakMk A2-osan jatkotyöstämisessä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “UIL vaatii rakennussuunnittelun pätevyysperusteiden ottamista uudelleen tarkasteltavaksi”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat