Kokeile kuukausi maksutta

Väitös: Optimoidut teräsrakenteet säästävät kustannuksia ja ympäristöä

Tekniikan lisensiaatti Jussi Jalkasen väitöstutkimuksen mukaan ontoista ohutseinäisistä putkipalkeista hitsaamalla koottujen teräsristikoiden optimointi säästää sekä rahaa että ympäristöä. Kantavien rakenteiden optimointi tarjoaa selvän kilpailuedun lujuuslaskennan perinteisiin suunnittelumenetelmiin nähden.

Tekniikan lisensiaatti Jussi Jalkasen väitöstutkimuksen mukaan ontoista ohutseinäisistä putkipalkeista hitsaamalla koottujen teräsristikoiden optimointi säästää sekä rahaa että ympäristöä. Kantavien rakenteiden optimointi tarjoaa selvän kilpailuedun lujuuslaskennan perinteisiin suunnittelumenetelmiin nähden.

Väitöstyössä formuloitu putkipalkkiristikon monitavoitteinen optimointiongelma on hankala ratkaista perinteisillä matemaattisen optimointiteorian algoritmeilla. Siksi työssä on käytetty viimevuosina suurta suosiota saavuttaneita heuristisia optimointimenetelmiä. Nämä algoritmit eivät välttämättä pysty ratkaisemaan asetettua laskennallisesti hyvin vaikeaa ongelmaa tarkasti, mutta tuottavat useita lähellä optimia olevia ratkaisuja. Tällaiset kohtuullisella laskentatyöllä saadut, olemassa olevia suunnitelmia paremmat ratkaisut ovat insinöörisovelluksissa usein riittävän hyviä.

Teräsrakenteen mahdollisimman pienet materiaali- ja valmistuskustannukset johtavat halvempaan hintaan ja siten parempaan menestykseen kilpailluilla markkinoilla. Materiaalin taloudellinen käyttö säästää luonnonvaroja sekä suoraan että välillisesti esimerkiksi kulkuvälineissä alentuneina polttoainekuluina.

Teräksisiä putkipalkkiristikoita käytetään tyypillisesti kattojen kannattajina ja muina vastaavina kuormia kantavina runkorakenteina rakennuksissa ja koneissa.

Jalkasen lujuusopin alaan kuuluva väitöskirja ”Tubular Truss Optimization Using Heuristic Algorithms” (Putkipalkkiristikoiden optimointi heuristisilla algoritmeilla) tarkastetaan Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) konetekniikan osastolla 4.12.2007.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Väitös: Optimoidut teräsrakenteet säästävät kustannuksia ja ympäristöä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat