Kokeile kuukausi maksutta

Vapaavuori: Rakentamisen energiamääräyksiä kiristetään 30–40 prosenttia 2010 alusta

Asuntoministeri Jan Vapaavuoren mukaan valtiovalta pyrkii ohjaamaan rakentamista kohti matalaenergiataloja kiristämällä rakentamisen energiamääräyksiä 30-40 prosenttia vuoden 2010 alusta. Tätä säädöspohjaista ohjausta tukevat vapaaehtoiset ja muut olemassa olevat järjestelmät sekä energiatodistuskäytäntö.

Asuntoministeri Jan Vapaavuoren mukaan valtiovalta pyrkii ohjaamaan rakentamista kohti matalaenergiataloja kiristämällä rakentamisen energiamääräyksiä 30-40 prosenttia vuoden 2010 alusta. Tätä säädöspohjaista ohjausta tukevat vapaaehtoiset ja muut olemassa olevat järjestelmät sekä energiatodistuskäytäntö.

Vapaavuori sanoo, että uudet säädökset on tarkoitus antaa jo vuonna 2008, vaikka ne saatetaan voimaan vasta vuoden 2010 alusta. Näin alan toimijoille jää riittävästi aikaa varautua uusiin määräyksiin.

Vapaavuoren mukaan jatkossakin lopullisen valinnan eri lämmitysmuotojen välillä tekee kuluttaja, mutta periaatteesta tulee kuitenkin voida poiketa, jos perusteet ovat ilmeisen vahvoja. Siten esimerkiksi suoran sähkölämmityksen omaaville taloille voidaan asettaa vaatimuksia uusiutuvista lisälämmönlähteistä tai muilla tavoin lämmitettäviä taloja paremmasta lämmöneristyksestä.

Lisäksi ympäristöministeriössä on käynnistetty maankäyttö- ja rakennuslain muutoshanke, joka tekee mahdolliseksi määrätä uudisrakennusten liittämisestä kaukolämpöverkkoon sellaisen alueen asemakaavassa, jolla on olemassa kaukolämpöverkko tai jolle sellainen on suunniteltu rakennettavaksi.

Vapaavuori pitää olemassa olevaa rakennuskantaa energiansäästön kannalta uudisrakentamista suurempana haasteena. Yksi tapa vastata haasteeseen on sisällyttää energiatehokkuusnäkökulma nykyistä vahvemmin niihin taloudellisiin tukiin, joilla edistetään olemassa olevan asuinrakennuskannan korjaamista. Myös korjausrakentamista koskevien määräysten tai ohjeiden kehittäminen on mahdollista.

Vapaavuori puhui Kiinteistö- ja rakentamisfoorumissa tänään Helsingin Finlandia-talolla.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Vapaavuori: Rakentamisen energiamääräyksiä kiristetään 30–40 prosenttia 2010 alusta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat