Kokeile kuukausi maksutta

Greenpeacen raportti: Suurten rakennusliikkeiden tuotanto kaukana matalaenergiarakentamisesta

Osa pientalotehtaista on nostanut energiatehokkuuden näkyväksi teemaksi markkinoinnissaan.

Osa pientalotehtaista on nostanut energiatehokkuuden näkyväksi teemaksi markkinoinnissaan.

Greenpeacen 13.12.2007 ilmestyneen ”Energiaa harakoille?” – raportin mukaan suuret rakennusyritykset rakentavat lähes poikkeuksetta rakennusmääräysten minimitason mukaan, eli energiaa tuhlaavasti. Myös tietoa talopakettien energiankulutuksesta ja siihen vaikuttavista ratkaisuista on niukasti kuluttajien saatavilla.

Greenpeacen toimitsijat soittivat YIT:lle, Lemminkäiselle, Skanskalle ja NCC:lle sekä Greenpeacen edustajina että asunnon ostajina esiintyen ja kysyivät, miten energiatehokkaita rakennuksia yritykset rakentavat. ”Soittokierroksesta selvisi, että rakennusliikkeet eivät ole tehneet vapaaehtoisesti yhtään mitään minimitason yläpuolelle”, energiakampanjoitsija Lauri Myllyvirta Greenpeacesta sanoo.

Toisaalta soittokierros paljasti, että tilaajapuolella ei myöskään vaadita erityisesti energiatehokkaiden talojen rakentamista.

”Suomi on selvästi jäljessä muita pohjoismaita määräystasolla. Jopa Tanskassa eristetään seinät ja katto keskimäärin paremmin kuin Suomessa”, Myllyvirta toteaa.

Pientalotehtaiden osalta Greenpeace tarkasteli muun muassa kahdeksan suurimman talotehtaan nettisivuilta saatavaa tietoa energiatehokkaista taloista. Niistä ainoastaan Jukka-talon sivuilla kerrottiin yksityiskohtaisesti talopakettien energiatehokkuudesta ja markkinoitiin erillistä matalaenergiataloa. Suurimpien talotehtaiden ulkopuolelta Kodikas ja Plania olivat nostaneet energiatehokkuuden näkyväksi teemaksi kotisivuillaan ja taloesitteissään.

”Useimmilla asunnon ostajilla ei ole mahdollisuutta vaatia matalaenergiataloa, jos sitä ei ole helposti tarjolla. Vapaaehtoisuuteen perustuva lähestymistapa on epäonnistunut. Valtion voimakas ohjaus matalaenergiarakentamiseen olisi ilmaston, asunnon ostajien ja rakennusalan etu”, Myllyvirta toteaa.

Suurista rakennuttajista VVO rakennuttaa Espoon Suurmetsän alueelle kaksi MERA-konseptiin perustuvaa matalaenergiakerrostaloa. VVO:n suunnittelujohtajan Tero Vanhasen mukaan VVO etsii samaan aikaan myös muita mahdollisuuksia matalaenergiarakentamiseen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Greenpeacen raportti: Suurten rakennusliikkeiden tuotanto kaukana matalaenergiarakentamisesta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat