Kokeile kuukausi maksutta

Rakli: Huippu pian ohi pk-seudun kiinteistö- ja rakennusmarkkinoilla

Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto RAKLI ry:n tuoreen suhdannetiedotteen mukaan pääkaupunkiseudun kiinteistö- ja rakentamismarkkinat ovat olleet kuluvana vuonna erittäin vilkkaat. Suurinta kasvu on ollut toimitilarakentamisessa, joka jatkuu vilkkaana vielä ensi vuonnakin. Asuntorakentamisen ennustetaan yhä lisääntyvän pääkaupunkiseudulla toisin kuin muualla Suomessa. Uusien hankkeiden aloittaminen kuitenkin hidastuu seuraavan puolen vuoden aikana.

Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto RAKLI ry:n tuoreen suhdannetiedotteen mukaan pääkaupunkiseudun kiinteistö- ja rakentamismarkkinat ovat olleet kuluvana vuonna erittäin vilkkaat. Suurinta kasvu on ollut toimitilarakentamisessa, joka jatkuu vilkkaana vielä ensi vuonnakin. Asuntorakentamisen ennustetaan yhä lisääntyvän pääkaupunkiseudulla toisin kuin muualla Suomessa. Uusien hankkeiden aloittaminen kuitenkin hidastuu seuraavan puolen vuoden aikana.

Asuntohankkeiden käynnistysmäärät ovat olleet pääkaupunkiseudulla syksyn aikana nousussa ja alkuvuodesta hankkeita arvioidaan käynnistettävän yhtä paljon kuin viime vuonna. Aloitusten määrä on kuitenkin edelleen 1990-luvun puolivälin lamavuosien tasolla. Asuntomarkkinoiden lisääntyvä epävarmuus saattaa lykätä aloituksia. Pääkaupunkiseudulla myymättömien valmiiden uudisasuntojen määrä on huomattavasti muuta maata alhaisempi ja kysyntä kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista on edelleen kovaa.

Rakentamista vaivaavat yhä resurssiongelmat pääkaupunkiseudulla. Rakennuttajille suositellaan tarjousten pyytämistä myös pääkaupunkiseudun ulkopuolisilta toimijoilta, koska etenkin asunto- ja infrarakentaminen ovat muualla Suomessa hiljentyneet. Vuodenvaihteessa 2008-2009 resursseja odotetaan vapautuvan runsaasti myös korjausrakentamiseen, jonka määrän odotetaan lähtevän nousuun.

Rakennusalan kustannusten nousu ylittää yhä selvästi esimerkiksi kuluttajahintojen muutoksen. Rakennuskustannusindeksin nousu edellisvuodesta tämän vuoden lokakuuhun oli yli 6 prosenttia, rakennustarvikkeiden hintojen 7,5 prosenttia ja urakoista saatujen tarjousten yli 3,5 prosenttia. Vuoden alussa tehdyt kustannusarviot ylittyvät nyt noin 7-8 prosenttia. Urakkatarjouksia on pääkaupunkiseudulla yhä vaikeampi saada ja tarjousten hintahaarukka on edelleen suuri. Rakennusmateriaalien, energian, polttonesteiden ja työvoimakustannusten nousu nostavat kustannustasoa.

Kiinteistömarkkinat ovat edelleen vilkkaat, vaikka tuottovaatimusten lasku on hidastunut. Se merkitsee, että kiinteistöjen arvonnousuun ei enää uskota aiempaan tapaan. Suomeen on kuluneen vuoden aikana tullut noin 20 uutta sijoittajaa ja 60-70 prosentissa toteutetuista kiinteistökaupoista on ollut mukana ulkomainen sijoittaja. Kaupallisen markkinan kiinteistökaupan volyymin ennustetaan nousevan tänä vuonna viime vuoden tasolle eli noin 5,6 miljardiin euroon.

Liike- ja toimitilojen vuokrat ovat edelleen nousussa ja liiketilat ovat lähes täyskäytössä. Markkinoille on ensi vuonna valmistumassa runsaasti uusia toimitiloja, mikä luo erityisesti vanhojen toimistotilojen palvelukyvyn kehittämispaineita. Rakentamisen painopiste on hyvän talouskehityksen seurauksena kääntymässä liike- ja toimistotiloista julkiseen rakentamiseen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Rakli: Huippu pian ohi pk-seudun kiinteistö- ja rakennusmarkkinoilla”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat