Kokeile kuukausi maksutta

Tarkastaja: Niska & Nyyssönen rikkoi Musiikkitalon työmaalla tilaajavastuulakia

Uudenmaan työsuojelupiirin tarkastajat tekivät eilen torstaina yllätystarkastuksen Helsingin Musiikkitalon työmaalle. Tulos on karua kieltä tietämättömyyttään puolalaisesta halpatyövoimasta vakuuttelevalle Niska &Nyyssöselle. Tilaajavastuutarkastaja Oskar Ahon mukaan näyttää nimittäin todennäköiseltä, että yritys on rikkonut tilaajavastuulakia käyttäessään puolalaista Ekomel-yhtiötä.

Uudenmaan työsuojelupiirin tarkastajat tekivät eilen torstaina yllätystarkastuksen Helsingin Musiikkitalon työmaalle. Tulos on karua kieltä tietämättömyyttään puolalaisesta halpatyövoimasta vakuuttelevalle Niska &Nyyssöselle. Tilaajavastuutarkastaja Oskar Ahon mukaan näyttää nimittäin todennäköiseltä, että yritys on rikkonut tilaajavastuulakia käyttäessään puolalaista Ekomel-yhtiötä.

image

Ahon mukaan puolalaisesta yrityksestä löytyi selkeä puolankielinen työsopimus, jossa tuntipalkka oli Puolan valuutassa 1,85 euroa. Niska & Nyyssönen väitti kuitenkin eilisessä tiedotteessaan, että puolalaisille on maksettu yli 10-kertaista palkkaa.

 ”Todennäköisesti on tapahtunut niin, että Niska & Nyyssönen on pyytänyt selvityksiä tältä puolalaiselta firmalta ja vaikka heillä oli tiedossa tämä paperi ja tämä palkkataso, niin Niska & Nyyssönen on kuitenkin tehnyt sopimuksen. Eli sillä perusteella olisi laiminlyönti tapahtunut tilaajavastuulain näkökulmasta”, Aho sanoo.

Hän on pyytänyt Niska & Nyyssöseltä asiasta vielä lisäselvityksiä. Näyttää kuitenkin ilmeiseltä, että tilaajavastuulakia on rikottu. Työsuojelupiiri katsoo nimenomaan sitä hetkeä, jolloin sopimus on tehty.

Uudenmaan työsuojelupiirin tehtäväksi on annettu tilaajavastuulain valvonta koko maassa. Kesällä koulutettuja tarkastajia on eri puolilla maata yhteensä 12.

Tilaajavastuulain tavoitteena on edistää yritysten välistä tasavertaista kilpailua ja työehtojen noudattamista. Tilaajan lyödessä laimin selvitysvelvollisuutensa siitä seuraa 1500-15000 euron suuruinen laiminlyöntimaksu.

Ahon mukaan laiminlyöntiprosessin käynnistämisestä ja ja laiminlyöntimaksun määräämisestä päättää piiripäällikkö. ”Minä en siitä päätä, voin ainoastaan esittää prosessin aloittamista. Esitän sitä todennäköisimmin”, Aho sanoo odottaen kuitenkin vielä lisäselvityksiä.

 

Ekomel saarrossa jo 2005

Rakennusliiton rekisterin mukaan puolalainen Ekomel on ollut saarrossa jo vuoden 2005 syksyllä Niska & Nyyssösen työmaalla YTV:n Ämmässuon kaatopaikkatyömaalla. Omassa tiedotteessaan Niska & Nyyssönen kuitenkin väittää, että Ekomelin puolalaistyöntekijöiden palkkaepäselvyydet ovat tulleet yhtiölle yllätyksenä. Tiedotteen mukaan yhtiöt ovat tehneet yhteistyötä jo kolme vuotta.

Niska & Nyyssönen on kertonut pyytäneensä Ekomelilta selvitystä palkkausasiassa. Ekomelin työt Helsingin Musiikkitalon työmaalla on keskeytetty ennen kuin yhtiöltä saadaan selvitys.

Tilaajana toimivan Senaatti-kiinteistöjen johtavan asiantuntijan Tuomo Hahlin mukaan puolalaistyöntekijöiden luultiin olevan Niska & Nyyssösen palkkalistoilla. Niska & Nyyssönen ei ollut ilmoittanut eikä hyväksyttänyt Ekomelia Senaatilla, vaikka sopimusten mukaan aliurakoitsijat ja -hankkijat pitäisi aina hyväksyttää tilaajalla.

”Sitten kun tämä asia tuli ilmi, niin Niska & Nyyssönen teki esityksen, että Ekomel hyväksyttäisiin aliurakoitsijaksi. Ennen kuin ehdimme asiaa lopullisesti käsitellä, niin Niska & Nyyssönen veti kuitenkin esityksen pois”, Hahl toteaa.

Hahl sanoo, että Niska & Nyyssösen tähän mennessä antamat selvitykset Ekomelistä ovat olleet niin puutteelliset, että niiden perusteella puolalaisyhtiötä ei olisi hyväksytty alihankkijaksi. Mikäli Senaatti kuitenkin saa riittävät selvitykset, Ekomel voidaan hyväksyä uudelleen alihankkijaksi.

Senaatti on reklamoinut  Niska & Nyyssöstä Ekomeliä koskevassa asiassa, ja mikäli asiasta aiheutuu jotain seuraamuksia, niin Niska & Nyyssönen vastaa niistä.

”Uskon, että Niska & Nyyssönen jatkaa tämän urakkasuorituksen loppuun ellei jotain muutakin paljastu ja tällaiset asiat ala toistua. En näkisi, että näillä tiedoilla vielä näin äärimmäisiin toimenpiteisiin (sopimuksen purkamiseen) pitäisi mennä”, Hahl sanoo.

Hahlin tiedossa ei ole, onko työmaalla muita ulkomaalaisia työntekijöitä.

Niska & Nyyssösen käyttämän halpatyövoiman nosti julkisuuteen Ylen Ajankohtainen kakkonen -ohjelma tiistaina.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tarkastaja: Niska & Nyyssönen rikkoi Musiikkitalon työmaalla tilaajavastuulakia”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat