Kokeile kuukausi maksutta

Länsimetron saa 800 miljoonalla

Länsimetron hintakatto on 800 miljoonaa. Näin vakuutti Länsimetron hallituksen puheenjohtaja Olavi Louko hallituksen kokouksen jälkeen keskiviikkona.

Länsimetron hintakatto on 800 miljoonaa. Näin vakuutti Länsimetron hallituksen puheenjohtaja Olavi Louko hallituksen kokouksen jälkeen keskiviikkona.

Metroyhtiön hallituksen jäsen, kokoomuksen espoolainen Martti Merra kertoi viime viikolla julkisuudessa yllättävästä hinnannoususta ja arvioi, että hinta saattaa kohota jopa miljardiin euroon. Loukon mukaan keskiviikkona selvisi ainakin se, ettei metron hinta nouse yli 800 miljoonan.

– Siinä on otettu huomioon kaikki tulevatkin kustannustason nousut ja se on laskettu yläkanttiin. Hinta voi pikemminkin vähän laskea kuin nousta, Louko sanoi.

Alun perin Espoon Matinkylän ja Helsingin Ruoholahden yhdistävän joukkoliikennehankkeen hinnaksi arvioitiin reilut 450 miljoonaa.

Hinta-arvio nousi monesta syystä

Loukon mukaan hinta on noussut satoja miljoonia siksi, ettei metron rakentamisesta ollut alustavia arvioita tehtäessä riittävän tuoretta kokemusta.

– Esimerkiksi turvallisuusvaatimukset ovat toiset kuin Helsingin metroa rakentaessa, samoin käyttäjien vaatimukset ovat kasvaneet.

Louko laskee, että kasvaneet turvallisuusvaatimukset nostavat metron hintaa noin 100 miljoonalla alkuperäisestä. Käyttäjien toiveisiin vastaaminen maksaa muutamia kymmeniä miljoonia ja metron automatisointi noin 50 miljoonaa. Automatisointia ei voi välttää, koska Helsinki on jo päättänyt oman metronsa automatisoinnista.

Lisäksi louhintatöitä tarvitaan enemmän kuin aluksi arveltiin. Esimerkiksi radan varrella sijaitseva Niittykummun asema, joka rakennetaan joskus hamassa tulevaisuudessa, on louhittava nyt, ettei metroliikennettä myöhemmin tarvitse töiden takia keskeyttää. Loppumiljoonat ovat Loukon mukaan rakennusalan kuumenemisen nostattamia höyryjä.

Metroyhtiön hallitus kokoontuu vielä helmikuun alussa pohtimaan, saisiko hintaa jotenkin hilattua alaspäin. Ehdotus kustannusarvioineen on Loukon mukaan pakko esitellä kaupunginhallituksille helmikuussa ja saatava valtuustojen käsittelyyn maaliskuussa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Länsimetron saa 800 miljoonalla”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat