Kokeile kuukausi maksutta

Maakaasun toimitukset Turkuun saattavat alkaa 2011

Maakaasun toimitukset Turun seudulle saattavat alkaa vuonna 2011, Gasum kertoi maanantaina. Yhtiö on allekirjoittanut hankkeesta aiesopimuksen Neste Oilin sekä Turun Seudun Maakaasu ja Energiantuotanto Oy:n (TSME) kanssa.

Maakaasun toimitukset Turun seudulle saattavat alkaa vuonna 2011, Gasum kertoi maanantaina. Yhtiö on allekirjoittanut hankkeesta aiesopimuksen Neste Oilin sekä Turun Seudun Maakaasu ja Energiantuotanto Oy:n (TSME) kanssa.

Maakaasuputken rakentaminen edellyttää niiltä vielä päätöksiä uusista voimaloista, joiden pitää kuluttaa kaasua yhteensä vähintään 450 miljoonaa kuutiometriä vuodessa.

Neste Oil suunnittelee Naantalin jalostamolle uutta dieselpolttoainetta valmistavaa öljynjalostuslinjaa, jolla tarvitaan maakaasun sisältämää vetyä. TSME:lla puolestaan on suunnitteilla uusi sähköä ja kaukolämpöä tuottavaa voimalaitos. Investoinneista pitäisi päättää lokakuun loppuun mennessä.

Uuden maakaasuputken rakentamiseen kuluu Gasumin mukaan kolmisen vuotta ja se maksaa noin 150 miljoonaa euroa.

Neste nosti tarpeen riittävän suureksi

Maakaasun saamisesta Turun seudulle on puhuttu kymmeniä vuosia. Toteutumista on hidastanut se, ettei Gasum ole ollut tyytyväinen alueella tarvittavaan maakaasun määrään.

– Kun mukana on alueen kaksi suurta käyttäjää, hanke voidaan toteuttaa, iloitsi Gasumin toimitusjohtaja Antero Jännes maanantaina Naantalissa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Suunnitelman mukaan Neste käyttää vuosittaisesta maakaasumäärästä 240 miljoonaa kuutiometriä. Loput jää TSME:n käyttöön. Sen suunnittelema maakaasuvoimalaitos maksaa alustavan arvion mukaan 100 miljoonaa euroa. Laitos tuottaisi noin 40 prosenttia Turun seudun lämmön- ja sähköntarpeesta.

Periaatepäätös laitoksen perustamisesta on olemassa, mutta sijoituspaikasta ei vielä ole päätetty. Vaihtoehtoja ovat Nesteen alue Naantalissa tai Topinoja Turussa, kertoi TSME:n toimitusjohtaja Mikko Rönnholm.

TSME:n omistavat Turku Energia, Fortum sekä Raision, Kaarinan ja Naantalin kaupungit.

Neste teki perussuunnittelupäätöksen uuden jalostuslinjan rakentamisesta viime kesänä. Rakentamispäätöstä haetaan ensi syksynä.

– Nyt kun sopimus maakaasun hinnasta ja toimittajasta on tehty, voimme jatkaa hankkeen toteuttamista, sanoi Neste Oilin toimitusjohtaja Risto Rinne.

Uusi tuotantolinja nostaa jalostamon tuotantoa noin 60 prosentilla tämän vuoden tasosta. Se tuo Naantaliin 100 uutta pysyvää työpaikkaa. Runsaat kolme vuotta kestävän rakennusvaiheen aikana se tarjoaa työtä 1 500 henkilölle.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Maakaasun toimitukset Turkuun saattavat alkaa 2011”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat