Kokeile kuukausi maksutta

Ruotsin rakennussuhdanne jatkuu vahvana – Britanniassa taantuma lähellä

Ruotsalaisen toimihenkilöitä edustavan järjestön (Unionen) barometrin mukaan rakennusalan suhdanteen ennakoidaan säilyvän vahvana seuraavan puolen vuoden ajan. Rakennusalan toimihenkilöiltä tehtyyn kyselyyn perustuen sekä uusien tilausten määrän että tuotannon volyymin ennakoidaan kasvavan 5-10 prosenttia. Myynnin, hintojen ja voittojen arvioidaan kasvavan 0-5 prosenttia.

Ruotsalaisen toimihenkilöitä edustavan järjestön (Unionen) barometrin mukaan rakennusalan suhdanteen ennakoidaan säilyvän vahvana seuraavan puolen vuoden ajan. Rakennusalan toimihenkilöiltä tehtyyn kyselyyn perustuen sekä uusien tilausten määrän että tuotannon volyymin ennakoidaan kasvavan 5-10 prosenttia. Myynnin, hintojen ja voittojen arvioidaan kasvavan 0-5 prosenttia.

Myös Ruotsissa rakennusalalla on vaikeuksia löytää työvoimaa ja pulan ammattitaitoisesta työvoimasta ennakoidaan yhä pahenevan. Unionenin ekonomisti Åsa Holmgrenin mukaan työvoimapula voi muodostua esteeksi yritysten kasvuhaluille.

Sen sijaan Britannian rakennustuoteteollisuutta edustava yhdistys Construction Products Association ennakoi, että maan rakennusteollisuus saattaa ajautua taantumaan tänä vuonna, mikäli rahoitusmarkkinoiden sekasorto jatkuu. Yhdistys on leikannut rakennusteollisuuden kuluvan vuoden kasvuennustetta 1,1 prosenttiin, kun se oli viime kesänä ennen rahoituskriisin puhkeamista arvioinut vuoden 2008 kasvuksi 1,8 prosenttia. CPA muistuttaa uudenkin ennustelukeman olevan haavoittuvainen mahdollisille riskeille.

Suhdanteen heikkeneminen näkyy Britanniassa erityisesti asuntorakentamisessa. CPA ennustaa sektorin aktiviteetin supistuvan 2,3 prosenttia tänä vuonna. Yhdistys näkee, että on olemassa merkittävä riski asuntomarkkinoiden pitkäaikaiselle alamäelle.

Myös toimitilarakentamisen puolella kolme vuotta kestänyt buumi on lähestymässä loppuaan. CPA ennustaa kuitenkin vielä 4,4 prosentin kasvua kuluvalle vuodelle.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Ruotsin rakennussuhdanne jatkuu vahvana – Britanniassa taantuma lähellä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat