Kokeile kuukausi maksutta

Simulointiohjelma parantamaan rakennusten turvallisuutta

Evakuointia ja rakennuksista poistumista ajatellen on kehitetty simulointiohjelma, jonka avulla voidaan suunnitella aiempaa turvallisempia rakennuksia. Näin parannetaan suurten rakennusten turvallisuutta onnettomuustilanteessa.

Evakuointia ja rakennuksista poistumista ajatellen on kehitetty simulointiohjelma, jonka avulla voidaan suunnitella aiempaa turvallisempia rakennuksia. Näin parannetaan suurten rakennusten turvallisuutta onnettomuustilanteessa.

Suurten rakennusten suunnittelu tehdään lähes täysin toiminnallisista lähtökohdista, jolloin turvallisuuden osoittaminen perustuu pitkälti onnettomuustilanteiden simulointiin. VTT:n koordinoimassa tutkimuksessa selvitettiin, kuinka suuret ihmismassat poistuvat rakennuksista evakuointitilanteessa. Poistumisen simulointiin kehitettiin FDS+Evac-ohjelma, joka on liitetty osaksi maailman eniten käytettyä FDS-palosimulointiohjelmaa. 

Ohjelmiston kehityksessä on käytetty RFID-tekniikkaa. Ihmisten etenemistä rakennuksessa seurattiin varustamalla tila antenneilla ja ihmiset RFID-tunnisteilla. Videokameroiden ja RFID-tunnisteista saatujen mittaustietojen avulla saatiin tietoa yksilöiden käyttäytymisestä evakuointitilanteessa, ja näin ohjelmiston toiminta voitiin kokeellisesti todentaa. Havaittavia asioita olivat muun muassa ihmisten reagointi hälytykseen tai muuhun informaatioon, etenemisnopeus ja reitinvalinta.

Suunnitteilla olevan Helsingin musiikkitalon paloturvallisuussuunnittelussa on käytetty tätä ohjelmaa. Ohjelmistoa voidaan soveltaa useimpiin evakuoinnin kannalta oleellisiin tilanteisiin. Evakuointiohjelmiston kehittäminen jatkuu edelleen.

Tutkimuksessa on käytetty monitieteistä osaamista, ja projektiin osallistuivat VTT:n lisäksi Teknillisen korkeakoulun systeemianalyysin laboratorio ja Helsingin yliopiston sosiaalipsykologian laitos. Tutkimusta ovat rahoittaneet Tekes, Palosuojelurahasto, ympäristöministeriö ja Suomen Akatemia.

Evakuointiosuuden kehityksestä ja dokumentoinnista vastaa VTT. FDS-ohjelman muita kehittäjiä ovat yhdysvaltalaiset National Institute of Standards and Technology (NIST) ja Hughes Associates Inc.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Simulointiohjelma parantamaan rakennusten turvallisuutta”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat