Destia kasvoi, mutta kannattavuus heikkeni 2007

Kuluvan vuoden alusta osakeyhtiöksi muuttunut valtion liikelaitos Destia kasvatti liikevaihtoaan 24 prosenttia viime vuonna. Tuloskehitys ei kuitenkaan pysynyt samassa tahdissa, vaan kannattavuus heikkeni. Destian tilauskanta oli vuodenvaihteessa alemmalla tasolla kuin vuotta aiemmin, mutta siitä huolimatta yhtiö kuvaa alkaneen vuoden näkymiään hyviksi.

Kuluvan vuoden alusta osakeyhtiöksi muuttunut valtion liikelaitos Destia kasvatti liikevaihtoaan 24 prosenttia viime vuonna. Tuloskehitys ei kuitenkaan pysynyt samassa tahdissa, vaan kannattavuus heikkeni. Destian tilauskanta oli vuodenvaihteessa alemmalla tasolla kuin vuotta aiemmin, mutta siitä huolimatta yhtiö kuvaa alkaneen vuoden näkymiään hyviksi.

image

Destia-konserni 1-12 2007/1-12 2006

  • Liikevaihto milj. euroa 601,9/485,4
  • Liikevoitto % 1,7/1,9
  • Tulos milj. euroa 5,9/8,2
  • Omavaraisuusaste % 41,6/42,2  
  • Tase milj. euroa 248,1/234,6
  • Tilauskanta milj. euroa 658/693
  • Henkilöstö (keskimäärin) 2 774/2 600

Destian tulosta heikensivät satunnaiset, yhtiöittämiseen liittyvät erät 2,5 miljoonalla eurolla sekä yhteisyritys Salvor Oy:n tappiollinen tulos 2,0 miljoonalla eurolla.

Toimitusjohtaja Jukka Laaksovirran mukaan yhtiön perusliiketoimintojen kannattavuus parani etenkin kivijalkoina toimivien rakentamis- ja hoitopalveluiden ansiosta. Destian liikevaihdosta 64 prosenttia eli noin 385 miljoonaa euroa tuli rakentamispalveluista, sisältäen päällyste- ja kiviainespalvelut.

Vaikka Destia kertoo ydinliiketoiminnan kannattavuuden olleen tyydyttävällä tasolla, niin tulosta heikensi kuitenkin päällysteliiketoiminnan katteiden aleneminen epäterveestä kilpailutilanteesta johtuen. Myös Lemminkäinen valitti aiemmin oman tulosjulkistuksensa yhteydessä Suomen asfalttialan kilpailun kireyttä ja heikkoa hintatasoa.

Destian mukaan sillä on osakeyhtiönä entistä paremmat valmiudet kehittää toimintaansa kilpailukyvyn lisäämiseksi ja menestyä alan kiristyvässä kilpailussa. Yhtiö pitää kuitenkin haastavina omia kuluvan vuoden tavoitteitaan, joita ovat kannattavuuden parantaminen ja liiketoimintaansa laajentaminen myös kansainvälisesti. Lisäksi haasteena on kasvava kilpailu alan parhaasta työvoimasta.

”Infra-alan markkinanäkymät ovat edelleen hyvät ja uskomme liiketoimintamme kasvavan ja kannattavuutemme paranevan kiristyneestä kilpailutilanteesta huolimatta. Uusia kiinnostavia mahdollisuuksia tuovat muun muassa kaivos- ja louhintatoiminta, ratarakentaminen sekä liikenteen tietopalvelut”, kertoo Laaksovirta.

Destian vuoden 2008 liikevaihdon arvioidaan ylittävän edellisvuoden liikevaihdon ja myös liikevoiton olevan edellisvuotta selvästi parempi.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Destia kasvoi, mutta kannattavuus heikkeni 2007”

Jätä kommentti