Kokeile kuukausi maksutta

VTT: Asuntorakentaminen hiljenee – korjausrakentamiselle ylikysyntää

VTT:n mukaan rakentamisen vauhti on hiljenemässä erityisesti asuntorakentamisessa. Toisaalta tämä luo aiempaa paremmat edellytykset omakotirakentamiselle, kun tarjontaa riittää niin talopaketeista, materiaaleista kuin työvoimasta. Omakotirakentamisen kannalta otollista on myös se, että korot ovat tulleet hieman alaspäin ja rakennuskustannuksetkin ovat indeksin mukaan kääntyneet laskuun. Sen sijaan korjausrakentamisessa ylikysyntätilanne jatkuu edelleen.

VTT:n mukaan rakentamisen vauhti on hiljenemässä erityisesti asuntorakentamisessa. Toisaalta tämä luo aiempaa paremmat edellytykset omakotirakentamiselle, kun tarjontaa riittää niin talopaketeista, materiaaleista kuin työvoimasta. Omakotirakentamisen kannalta otollista on myös se, että korot ovat tulleet hieman alaspäin ja rakennuskustannuksetkin ovat indeksin mukaan kääntyneet laskuun. Sen sijaan korjausrakentamisessa ylikysyntätilanne jatkuu edelleen.

image

Rakentamisen kokonaismäärä on kuluvana vuonna kasvussa niin Suomessa kuin Pirkanmaalla vilkkaan toimitilarakentamisen ansiosta. Liikerakentamisen määrä on kaikkien aikojen huippulukemissa. Asuntorakentamisen väheneminen korvautuu toimitila-, infra- ja korjausrakentamisen kasvulla.

VTT odottaa asuntokysynnän jatkuvan kohtuullisen hyvällä tasolla Pirkanmaalla kuluvana vuonna. Korkeasuhdannelukemista on palattu tasolle, joka vastaa VTT:n ennustetta pitkän aikavälin tarpeesta.

Korjauspuolella helpotusta ei kuitenkaan ole nähtävissä. Erityisesti putkiremonttien kysyntä jatkuu voimakkaana eikä tekijöitä ole helppo löytää. Kuluttajien korjausaikomukset ovat korkealla. Talousnäkymien heikkenemisen vaikutus korjausaikomuksiin on ollut pieni. Omakotitalojen rakentaminen ja asuntoremonttien tekeminen työllistävät osin samoja henkilöitä.

VTT:n asiakasjohtaja Pekka Pajakkala puhui Rakentamisen ja asumisen Asta Rakentaja 2008 ­messujen tiedotustilaisuudessa tänään Tampereella.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “VTT: Asuntorakentaminen hiljenee – korjausrakentamiselle ylikysyntää”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat