Kokeile kuukausi maksutta

Asumisoikeusasunnoille on yhä kovaa kysyntää

Asumisoikeusasunnoille olisi yhä kovasti kysyntää, vaikka niiden uustuotanto on tyssännyt valtion korkotuen alhaiseen tasoon ja tonttipulaan.

Asumisoikeusasunnoille olisi yhä kovasti kysyntää, vaikka niiden uustuotanto on tyssännyt valtion korkotuen alhaiseen tasoon ja tonttipulaan.

Suomen suurin asumisoikeusyhtiö on Asokodit, jonka asuntoja jonottaa koko maassa noin 26 000 hakijaa. Yhteensä yhtiöllä on 32 paikkakunnalla lähes 14 000 asuntoa, joiden käyttöaste hipoo sataa prosenttia. Pisimmät jonot ovat luonnollisesti pääkaupunkiseudulla, jossa kaikista kohtuuhintaisista asunnoista on huutava pula.

– Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla meillä on yhteensä 6 675 asuntoa, joihin jonottaa 12 000 aktiivista, säännöllisesti hakemuksensa päivittävää hakijaa. Asunnoista vapautuu vuosittain vain 15 prosenttia, joten jonotus saattaa kestää useamman vuoden. Helpoiten pääsee kerrostaloissa oleviin suurehkoihin perheasuntoihin, Asokotien toimitusjohtaja Marko Pyykkönen kertoi STT:lle.

Muualla maassa jonot ovat lyhyempiä, mutta sielläkään asunnot eivät juuri ehdi seistä tyhjillään. Helpoiten asokoti irtoaa Oulussa, jossa myös omistus- ja vuokra-asunnoista on nyt ylitarjontaa.

– Jyväskylä on toinen vastaava paikkakunta, jossa uusia asuntoja on välillä valmistunut ryppäinä liikaa. Siitä huolimatta sielläkin asokotien käyttöaste on pysynyt yli 99 prosentissa, Pyykkönen sanoo.

Uusien asumisoikeuskotien rakentamisen Asokodit on toistaiseksi pannut kokonaan jäihin. Keskeiset syyt ovat tonttipula, korkeat rakennuskulut sekä valtion tukipolitiikka.

– Saatavissa oleva valtion korkotuki on niin pieni, ettei se mahdollista käyttövastikkeiden ja asumisoikeusmaksun järkevää tasoa. Tilanne on ollut sama jo pitkään, eikä muutosta ole näkyvissä, Pyykkönen perustelee.

Vapaarahoitteisillekin asoille markkinarako

Liki sataprosenttinen käyttöaste on myös entisen YH-Suomen, nykyisen Avaran asumisoikeuskohteissa. Asokodeista poiketen Avara on kokeillut myös vapaarahoitteista asumisoikeustuotantoa.

– Vihtiin valmistunut ensimmäinen vapaarahoitteinen kohde meni hyvin kaupaksi, kysyntä oli kova. Uusia hankkeita ei juuri nyt ole vireillä, mutta suunnitelmia on. Ne toteutuvat, jos hintamaailma saadaan toimimaan, Avaran kiinteistösijoitusten toimialajohtaja Essi Majamaa sanoi.

Vapaarahoitteisissa kohteissa sekä asumisoikeusmaksu että vastikkeet ovat kalliimmat kuin korkotuetuissa taloissa, mikä kutistaa kynnystä omistusasumiseen. Niille voisi silti olla oma markkinarakonsa.

– Asumisoikeus on selkeästi omanlaisensa tuote, joka mielletään turvalliseksi ja lähemmäs omistus- kuin vuokra-asumista. Asumisoikeuslaki loi sille aikanaan sellaisen brändin. Itse haluaisin kyllä korostaa, että käytännössä Suomessa isojen sijoittaja-omistajien vuokra-asunnoissa asuminen on aivan yhtä turvallista, Majamaa huomautti.

Vapaarahoitteisia vuokra-asuntoja Avara olisi Majamaan mukaan valmis rakentamaan pääkaupunkiseudulle vaikka kuinka paljon, kunhan vain kohtuuhintaisia tontteja tulisi tarjolle.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Asumisoikeusasunnoille on yhä kovaa kysyntää”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat