Kokeile kuukausi maksutta

Hypo vaatii edullisempia asuntoja

Asuntorahoitukseen keskittyneen Hypoteekkiyhdistyksen mukaan myymättömien valmiiden asuntojen määrä on noussut jo 1 500:een. Ne ovat kuitenkin hintaluokassa, johon edes hyvätuloisilla palkansaajilla ei ole varaa. Hypo peräänkuuluttaakin rakennusliikkeitä rakentamaan edullisemman hintatason asuntoja.

Asuntorahoitukseen keskittyneen Hypoteekkiyhdistyksen mukaan myymättömien valmiiden asuntojen määrä on noussut jo 1 500:een. Ne ovat kuitenkin hintaluokassa, johon edes hyvätuloisilla palkansaajilla ei ole varaa. Hypo peräänkuuluttaakin rakennusliikkeitä rakentamaan edullisemman hintatason asuntoja.

– Vaikka varallisuus ja tulot ovatkin nousseet, ihan kaikki eivät halua ajautua käyttövaraköyhiksi, Hypo kirjoittaa tiedotteessaan.

Pääkaupunkiseudulla valmiit myymättömät asunnot ovat lähes kokonaan niin sanottuja arvoasuntoja. Pääkaupunkiseudulla vallitsee kuitenkin muuttoliikkeen vuoksi rakenteellinen ylikysyntä tavallisten ihmisten asunnoista.

Hypo syyttää rakennusliikkeitä siitä, ettei alalla ole mietitty tarpeeksi eri asiakaskuntien tarpeita tuotantoa suunniteltaessa.

– Kivahan se on rakentaa niitä kalliimpia ja hyvin varusteltuja asuntoja, Hypo sivaltaa.

Markkinat kiikun kaakun

Yleisesti ottaen Suomen asuntomarkkinat ovat tällä hetkellä kiikun kaakun. Hypo arvioi, että suunta asuntomarkkinoilla näkyy vasta myöhemmin keväällä ja kesällä.

Joulukuun ja tammikuun hyvin hiljaisen kehityksen jälkeen kauppa on lähtenyt kohtuullisesti käyntiin, mutta ostajat ovat selvästi aiempaa varovaisempia. Myyntiajat ovat pidempiä, hintaneuvottelut tiukempia ja ostajan asema parempi.

Vuosikymmenen jatkunut asuntojen reipas nousuvauhti on laantunut. Katse on nyt kääntynyt vuokrien korotuspaineeseen.

Useissa länsimaissa asuntojen hinnat ovat kääntyneet laskuun. Hypon mukaan se on mahdollista myös Suomessa. Todennäköistä se ei kuitenkaan ole.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Hypo vaatii edullisempia asuntoja”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat