Kokeile kuukausi maksutta

Kustannusten nousu rokotti Hartelan kannattavuutta 2007

Hartela on viime vuosina kilvoitellut YIT:n kanssa Suomen kannattavimman suuren rakennuskonsernin tittelistä. Tilinpäätöksen ennakkotietojen perusteella yhtiön liikevoittomarginaali kuitenkin supistui viime vuonna, vaikka liikevaihto kasvoi lähes viidenneksellä edellisvuoteen verrattuna. Kannattavuutta heikensi kustannustason nousu. Sen ohella liikevoittoprosenttia leikkasi yhtiön varovainen suhtautuminen työkantansa tulouttamiseen.

Hartela on viime vuosina kilvoitellut YIT:n kanssa Suomen kannattavimman suuren rakennuskonsernin tittelistä. Tilinpäätöksen ennakkotietojen perusteella yhtiön liikevoittomarginaali kuitenkin supistui viime vuonna, vaikka liikevaihto kasvoi lähes viidenneksellä edellisvuoteen verrattuna. Kannattavuutta heikensi kustannustason nousu. Sen ohella liikevoittoprosenttia leikkasi yhtiön varovainen suhtautuminen työkantansa tulouttamiseen.

Hartela-konserni 1-12 2007/1-12 2006

  • Liikevaihto milj. euroa 322,6/270,9
  • Liikevoitto % 6,6/8,6
  • Omavaraisuusaste % 45,2/49  
    (Luvut ovat ennakkotietoja, virallinen tilinpäätös julkistetaan myöhemmin)

Rakennusosakeyhtiö Hartelan toimitusjohtaja Lasse Johansson on melko tyytyväinen saavutettuun kannattavuuteen, koska kustannusten nousu oli niin kovaa viime vuonna.

”Ylivoimainen murhe alalla on kustannustason nousu. Se ei saisi enää jatkua”, Johansson sanoo. Hänen mukaansa juuri pelko kustannustason nousun jatkumisesta tänä vuonna on saanut Hartelan noudattamaan varovaisuutta rakenteilla olevan työkannan tulouttamisessa viime vuoden tulokseen.

Hartelan asuntotuotanto kasvoi viime vuonna selvästi edellisvuodesta. Viime vuonna konserniyhtiöt saivat valmiiksi 1 050 asuntoa, kun vuotta aiemmin niitä valmistui 645. Viime vuoden tuotanto oli myös selvästi odotuksia suurempi, sillä vielä viime maaliskuun alussa Johansson ennakoi koko vuoden tuotannoksi 750 asuntoa.

Valmiiden myymättömien asuntojen osuus kasvoi reippaasti. Kun vuotta aiemmin valmiiden myymättömien asuntojen osuus oli noin 10-12 prosenttia koko vuoden tuotannosta, niin viime vuoden lopussa osuus oli hieman alle 20 prosenttia. Johanssonin mukaan ostajien käyttäytyminen on tällä hetkellä sellaista, että he eivät halua ostaa uutta asuntoa puolitoista vuotta etukäteen, vaan ostavat sen vasta valmiina.

Valmistunut tuotanto oli yhteensä noin 1,1 miljoonaa kuutiometriä, josta asuntotuotannon osuus oli noin 30 prosenttia, liike-ja teollisuusrakentamisen 60 prosenttia ja julkisen rakentamisen 10 prosenttia.

Työkanta oli vuodenvaihteessa Hartelan historian korkeimmalla tasolla 335 miljoonassa eurossa. Lukema oli 10 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin. Yhtiö odottaa liikevaihtonsa kasvavan yli 350 miljoonaan euroon ja kannattavuuden säilyvän nykytasolla tai paranevan. Kasvu tapahtuu lähinnä liikerakentamisessa ja talotekniikassa, mikä tarkoittaa sitä, että asuntotuotannon osuus painuu todennäköisesti alle 30 prosentin konsernin liikevaihdosta.

Hartela ei anna vielä tässä vaiheessa arviota koko vuoden uusista asuntoaloituksista, koska syksyn aloituksista päätetään vasta kevään perusteella. Kevään aloitukset toteutetaan suunnitelmien mukaan, koska tammi-helmikuun myynti on ollut viime vuoden vastaavan ajan tasolla.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kustannusten nousu rokotti Hartelan kannattavuutta 2007”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat