Kokeile kuukausi maksutta

Newsec odottaa toimitilojen transaktiovolyymin laskevan selvästi 2008

Sijoittajien odotetaan toimivan varovaisemmin vuonna 2008 Suomen kiinteistömarkkinoilla, ja transaktiovolyymin arvioidaan laskevan noin 4 miljardiin euroon. Viime vuonna trasaktiovolyymi nousi 5,6 miljardiin euroon kansainvälisten pääoma- ja lainamarkkinoiden epävarmuudesta huolimatta. Suomi oli ainoa Pohjoismaa, jossa transaktiovolyymi nousi vuonna 2007. Nämä seikat ilmenevät pohjoismaisen kiinteistöneuvonantaja Newsecin Nordic Report Spring 2008 -julkaisusta.

Sijoittajien odotetaan toimivan varovaisemmin vuonna 2008 Suomen kiinteistömarkkinoilla, ja transaktiovolyymin arvioidaan laskevan noin 4 miljardiin euroon. Viime vuonna trasaktiovolyymi nousi 5,6 miljardiin euroon kansainvälisten pääoma- ja lainamarkkinoiden epävarmuudesta huolimatta. Suomi oli ainoa Pohjoismaa, jossa transaktiovolyymi nousi vuonna 2007. Nämä seikat ilmenevät pohjoismaisen kiinteistöneuvonantaja Newsecin Nordic Report Spring 2008 -julkaisusta.

Keskustan toimistotilojen vuokrat nousivat 11 prosenttia viime vuonna ja niiden odotetaan nousevan 5 prosenttia sekä kuluvana vuonna että ensi vuonna. Käyttöaste keskustassa pysyy hyvänä, sillä vajaakäyttöasteen keskiarvon arvioidaan olevan tänä vuonna 5,5 prosenttia. Koko Helsingin metropolialueella vajaakäyttöasteen ennakoidaan olevan 9,0 prosenttia.

”Kysyntä on suurta ja rakentaminen suorastaan räjähti Helsingissä. Tämä koskee erityisesti toimistotiloja pääkaupunkiseudulla”, kertoo Newsec Oy:n varatoimitusjohtaja Juhani Reen.

Toimistotilojen tuotot kävivät pohjalukemissa viime vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Toisella puoliskolla tuotot kohosivat 0,5 prosenttiyksikköä. Tason ennakoidaan säilyvän samana tänä vuonna.

Logistiikkakiinteistöihin kohdistuva kiinnostus on lisääntynyt myös kansainvälisten sijoittajien keskuudessa. Prime-logistiikkakiinteistöjen tuotot ovat 6,5 prosenttia tällä hetkellä. Vajaakäyttöaste on noin 2,0 prosenttia.

Logistiikkasegmentissä on käynnissä suuria muutoksia Helsingissä ja sen ympäristössä johtuen sataman siirtämisestä kaupungin keskustasta itään Vuosaareen. Seurauksena logistiikkakiinteistöt houkuttelevat sijoittajia sillä alueella. Sama koskee myös alueita Lahdenväylän varrella sekä uuden sataman ja lentoaseman välillä.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Newsec odottaa toimitilojen transaktiovolyymin laskevan selvästi 2008”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat