Kokeile kuukausi maksutta

Raaka-ainekustannukset heikensivät Oraksen kannattavuutta 2007

Talotekniikan valmistaja Oraksen liikevaihto kasvoi viime vuonna 4,5 prosenttia verrattuna edellisvuoteen. Yhtiön kannattavuus kuitenkin heikkeni niin paljon, ettei liikevaihdon kasvu pystynyt kompensoimaan heikennystä ja tulos supistui. Oras selittää liikevoittomarginaalin heikentymistä sillä, että yhtiö ei saanut kohonneita raaka-aine- ja energiakustannuksia siirrettyä myyntihintoihinsa. Lisäksi tuotannon järjestelyistä aiheutui kertaluonteisia kustannuksia.

Talotekniikan valmistaja Oraksen liikevaihto kasvoi viime vuonna 4,5 prosenttia verrattuna edellisvuoteen. Yhtiön kannattavuus kuitenkin heikkeni niin paljon, ettei liikevaihdon kasvu pystynyt kompensoimaan heikennystä ja tulos supistui. Oras selittää liikevoittomarginaalin heikentymistä sillä, että yhtiö ei saanut kohonneita raaka-aine- ja energiakustannuksia siirrettyä myyntihintoihinsa. Lisäksi tuotannon järjestelyistä aiheutui kertaluonteisia kustannuksia.

image

Oras-konserni 1-12 2007/1-12 2006

  • Liikevaihto milj. euroa 143,6/137,5
  • Liikevoitto % 13,1/14,2
  • Tulos ennen veroja milj. euroa 19,9/22,1
  • Omavaraisuusaste % 61,3/61,9 
  • Tase milj. euroa 89,1/86,8
  • Henkilöstö (keskimäärin) 1 180/1 069

Konsernin syyskuussa aloittaneen toimitusjohtajan Pekka Kuusniemen mukaan viime vuosi oli markkinoilla kaksijakoinen. Keväällä kysyntä oli hyvä, mutta syyspuolella talouskasvun hidastumisen merkit aiheuttivat epävarmuutta. Kuusniemi toteaa, että epävarmuus ei kuitenkaan aiheuttanut yhtiölle suunniteltua hitaampaa myynnin kasvua, vaan epätyydyttävän kehityksen taustalla oli toimituskyvyn väliaikainen heikentyminen tuotannon järjestelyiden seurauksena.

Oraksen elektronisten tuotteiden voimakas myynnin kasvu jatkui myös viime vuonna. Yhtiön mukaan sekä liikevaihdon että toimituskyvyn kehitysnäkymät ovat myönteiset kuluvalle vuodelle.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Raaka-ainekustannukset heikensivät Oraksen kannattavuutta 2007”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat